Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy odwiedzasz targi i wystawy rolnicze?
 
Tak, czesto
Tak, rzadko
Nie, nigdy


Aktualności

AgroLiga 2016

2017-07-05

AgroLiga 2016

Najlepsi rolnicy oraz firmy z branży rolniczej otrzymali wyróżnienia z rąk prezydenta RP Andrzeja Dudy podczas Gali AgroLigi 2016, która odbyła się 20 czerwca w ogrodach Pałacu Prezydenckiego.

W finale konkursu na szczeblu krajowym wzięło udział 16 gospodarstw oraz 15 firm wyłonionych wcześniej na etapie wojewódzkim. Spośród nich, w obydwu kategoriach (rolnicy i firmy) wybrano mistrzów krajowych AgroLigi 2016, pierwszych wicemistrzów, wicemistrzów oraz laureatów.

Wzorem lat ubiegłych, konkurs AgroLigi na poziomie wojewódzkim zorganizowały ośrodki doradztwa rolniczego, a na krajowym – Stowarzyszenie AgroBiznesKlub oraz Redakcja Audycji Rolnych Programu Pierwszego TVP SA, która razem z redakcją miesięcznika „Agro” miała patronat medialny nad tym wydarzeniem.

Tiry pełne warzyw

Najwyższy tytuł mistrza krajowego AgroLigii w kategorii rolnicy otrzymali Alicja i Krzysztof Spychalscy, którzy w Pikutkowie (woj. kujawsko-pomorskie) prowadzą 80-hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w uprawie warzyw gruntowych (opisaliśmy ich gospodarstwo w sierpniu 2016 r.). 15 ha zajmuje tam cebula, tyle samo buraczki czerwone, marchew i pomidory. Pozostałe 20 ha obsiewane jest pszenicą. Rocznie z gospodarstwa do zakładów przetwórczych Maspex w Olsztynku oraz Agros Nova w Łowiczu wyjeżdża ok. 250 tirów warzyw. Cała produkcja warzywnicza sprzedawana jest za pośrednictwem Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw „Ziemia Kujawska” we Włocławku. Gospodarstwo dysponuje nowoczesnym, specjalistycznym sprzętem do uprawy i zbioru warzyw. Posiada m.in. samopoziomujące kopaczki, ciągniki rolnicze wyposażone w satelitarny system precyzyjnego prowadzenia maszyn, opryskiwacz samojezdny, a także w pełni zautomatyzowany rozsiewacz nawozów, połączony z mapą zasobności pól. Państwo Spychalscy dysponują również nowoczesną, w pełni zmechanizowaną bazą przechowalniczą.

Pierwszym wicemistrzem krajowym w kategorii rolnicy zostali Tamara i Edward Przyłuccy, którzy w Brożówce (woj. warmińsko-mazurskie) prowadzą 237-hektarowe gospodarstwo ukierunkowane na produkcję towarową rzepaku ozimego, pszenicy ozimej oraz jęczmienia browarnego. Zajmują się także hodowlą bydła mięsnego rasy limousine i agroturystyką. Ich stado zarodowe liczy 59 krów mamek. Państwo Przyłuccy stosują trzy systemy uprawy roli: mieszany, orkowy i bezorkowy. Gospodarstwo dysponuje kompleksem przechowalniczym dla zbóż i rzepaku o pojemności 2,8 tys.t, magazynem płaskim na maszyny z wagą samochodową oraz nowoczesnym parkiem maszynowym.

Tytuł pierwszego wicemistrza otrzymali także Barbara i Zdzisław oraz Maria i Mariusz Załogowie, którzy prowadzą w Bukowiu (woj. opolskie) 419-hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w produkcji roślinnej. Uprawiają pszenicę ozimą, pszenżyto ozime, kukurydzę na ziarno oraz rzepak ozimy. W 2015 r. produkcja towarowa zbóż przekroczyła 1379 t, mokrej kukurydzy 1710 t, a rzepaku ozimego 452 t. Gospodarstwo prowadzi na części powierzchni bezorkową uprawę roli i wykorzystuje własne poletka doświadczalne do selekcji odmianowej materiału siewnego. Posiada sterowaną komputerowo linię technologiczną do suszenia, czyszczenia, magazynowania i automatycznego załadunku płodów do sprzedaży oraz ich ważenia.

Hodowcy i plantatorzy

Wicemistrzami AgroLigi 2016 zostali Barbara i Ryszard Kacprzakowie, którzy w Starych Paskach (woj. mazowieckie) prowadzą wraz z synami 160-hektarowe gospodarstwo zajmujące się uprawą zbóż paszowych, rzepaku oraz hodowlą i tuczem trzody chlewnej. Tytuł ten przypadł także Beacie i Zbigniewowi Kołoszycom z Nowin Wielkich (woj. lubuskie) specjalizującym się w chowie i hodowli bydła mięsnego rasy limousine oraz Bogumile i Wojciechowi Pajorom, którzy w Dobrocieszu (woj. małopolskie) zajmują się uprawą ogórków szklarniowych oraz truskawek w rynnach na podłożu z perlitu ogrodniczego. Kolejni wicemistrzowie – Dorota i Andrzej Dziekońscy – prowadzą w Dziękoniach (woj. podlaskie) 44-hektarowe gospodarstwo produkujące „od pola do stołu”. Zbierane przez nich zboża stanowią paszę dla trzody chlewnej, która następnie jest przerabiana na wędliny w przydomowej masarni. Wyroby trafiają do sklepu, który znajduje się przy wjeździe do gospodarstwa. Ostatni wicemistrzowie w kategorii rolnicy – Małgorzata i Bogdan Zblewscy z Przechlewa (woj. pomorskie) specjalizują się w uprawie grzyba boczniaka oraz podłoża dla grzybni.

Natomiast laureatami zostali Teresa i Grzegorz Wójciccy, właściciele 75-hektarowego gospodarstwa w Kotkach-Budach (woj. świętokrzyskie) ukierunkowanego na produkcję roślinną, hodowlę bydła opasowego rasy simental, tucz trzody chlewnej oraz hodowlę karpia królewskiego. Państwo Wójciccy oprócz regulaminowych nagród otrzymali także specjalne wyróżnienie prezesa KRUS za szczególną dbałość o bezpieczeństwo pracy w gospodarstwie. Podobnie jak Monika i Piotr Korszeniowie, którzy w Przegalinach Dużych (woj. lubelskie) prowadzą 49-hektarowe gospodarstwo sadownicze. Wśród laureatów znaleźli się także Aneta i Arkadiusz Osowscy z Gledzianówka (woj. łódzkie) zajmujący się produkcją mleka, Wioletta i Tomasz Skupinowie prowadzący w Żarkach (woj. dolnośląskie) 130-hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w uprawie warzyw gruntowych oraz w produkcji trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Do grona laureatów dołączyli również Ewa i Jan Toborowiczowie z Bukowiny (woj. podkarpackie), którzy na 350 ha prowadzą produkcję roślinną, a dodatkowo zajmują się hodowlą bydła opasowego i owiec. Listę zamknęli Paweł i Monika Koczanowie, którzy w Darłowie (woj. zachodniopomorskie) prowadzą 250-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w chowie i hodowli bydła mięsnego rasy limousine.

Pasze z Grajewa

W kategorii firmy tytuł mistrza krajowego AgroLigi 2016 trafił do Grupy Agrocentrum sp. z o.o. w Łomży (woj. podlaskie), która zajmuje się produkcją pasz dla wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Sprawdza je we własnych fermach krów mlecznych, brojlerów oraz indyków. W 2015 r. w Grupie Agrocentrum została uruchomiona druga nowoczesna wytwórnia pasz produkcyjnych w Grajewie, posiadająca system higienizacji oraz linia podwójnej granulacji pasz bydlęcych. Potencjał produkcyjny nowego zakładu wynosi 180 tys. t pasz i premiksów rocznie. Grupa posiada blisko 300 receptur, które w miarę zapotrzebowania klientów może realizować. Zatrudnia prawie 100 osób.

Tytuł pierwszego wicemistrza krajowego Agroligi 2016 otrzymało Przedsiębiorstwo Rolniczo-Hodowlane Gałopol w Gałowie (woj. wielkopolskie), które od 2003 r. posiada status strategicznej spółki Skarbu Państwa. Składa się z czterech zakładów (Gałowo, Gaj Mały, Lipnica i Przyborówko) oraz Stada Ogierów Sieraków, w których prowadzi działalność produkcyjno-hodowlaną. Zajmuje się hodowlą bydła mlecznego rasy czarno-białej z udziałem hf, bydła mięsnego czystorasowego rasy limousin, hodowlą zachowawczą konika polskiego oraz koni w zakresie utrzymania ogierów dla potrzeb hodowli terenowej, a także hodowlą i nasiennictwem roślin uprawnych. Sprzedawane mleko i opasy są produktem ubocznym działalności hodowlanej. Spółka świadczy też usługi turystyczne. Przy Stadzie Ogierów funkcjonuje Klub Jeździecki Morena Sieraków-Gałowo.

W grupie wicemistrzów znalazły się: Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe Młyn Proboszczowice Grzegorz Kopacki (woj. łódzkie), Zielona Farma (woj. zachodniopomorskie), Rolmarket (woj. mazowieckie), Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe MasDrób (woj. kujawsko-pomorskie), Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Agropol (woj. opolskie) oraz firma Octim (woj. warmińsko-mazurskie). Laureatami zostały: firma Wańczykówka (woj. dolnośląskie), Przedsiębiorstwo Nasienno-Zaopatrzeniowe Wójcik (woj. lubuskie), Firma Handlowo-Usługowa Agro Plus Piotr Kowalczyk (woj. świętokrzyskie), Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu (woj. małopolskie), OSM w Bieruniu (woj. śląskie), Cukiernicza Spółdzielnia Roksana (woj. podkarpackie) oraz Firma Produkcyjno-Handlowa Teresa i Henryk Siemiak (woj. lubelskie).

Alicja Siuda

Więcej zdjęć można obejrzeć w naszej fotogalerii

 


przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone