Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy zmiana na stanowisku ministra rolnictwa jest korzystna dla producentów rolnych?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Aktualno?ci

Siewca dla najlepszych

2018-03-12

Siewca dla najlepszych

Producenci mleka, opasów, tuczników, gęsi, brojlerów i jaj oraz podłoża dla boczniaków, plantatorzy truskawek, zbóż, lnu i konopi zostali nominowani do konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2017. Laureatami zostało 10 spośród nich – to właściciele najlepszych gospodarstw, którzy nagrodzeni zostali statuetkami Siewcy i czekami po 10 tys. złotych.

Gala konkursu zorganizowanego po raz 17. przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego odbyła się 11 marca w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Przyciągnęła prawie 3 tys. rolników z Wielkopolski i województw ościennych. 

Zwyciężyły gospodarstwa rodzinne

Do XVII edycji konkursu przystąpiło 56 gospodarstw rolnych z 23 powiatów woj. wielkopolskiego. Reprezentowały różne gałęzie rolnictwa.

Wizytowała je i oceniała powołana przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego kapituła konkursu pod przewodnictwem prof. Grzegorza Skrzypczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Kapituła zakwalifikowała do konkursu 20 rolników, którzy prezentowali wyjątkowo wysoki poziom produkcji, stosowali nowoczesne technologie, odznaczali się dobrą organizacją pracy, wysoką estetyką gospodarstw, uzyskiwali dobre efekty ekonomiczne, przejawiali troskę o środowisko naturalne.

Spośród 20 producentów rolnych kapituła zarekomendowała Zarządowi Województwa Wielkopolskiego 10 laureatów tytułu Wielkopolski Rolnik Roku 2017.

- Te nagrody to symboliczne uhonorowanie wielkopolskiego rolnictwa, które coraz więcej eksportuje – mówił podczas gali Marek Woźniak, marszałek województwa wielkopolskiego i chwalił młodych, że chcą przejmować gospodarstwa rodziców, ponieważ upatrują szansy w pracy na roli.

Producentów rolnych chwalił też Czesław Siekierski, europarlamentarzysta, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi PE: - Rolnictwo wymaga wiedzy technicznej, przyrodniczej, ekonomicznej i marketingowej, a więc prowadzenie gospodarstwa nie jest proste – mówił i dodał, że wielkopolskie gospodarstwa były dobrze przygotowane do integracji z Unią Europejską, czego nie można powiedzieć o wielu innych regionach kraju. Zapowiedział też przy okazji, że po brexicie, który pozbawi Wspólnotę 12 mld euro rocznie, w nowej perspektywie finansowej wszystkie kraje UE czeka podniesienie składek członkowskich. Wspólnej Polityki Rolnej nie dotkną wielkie cięcia, tym niemniej fundusze dla rolników zmniejszą się o 5-7 proc. w porównaniu z czasem, kiedy w UE była Wielka Brytania. Pozostaną dwa filary WPR, zwiększone zostaną dopłaty do pierwszych hektarów, nadal obowiązywał będzie capping, jednak prawdopodobnie z uwzględnieniem zatrudnienia pracowników przez gospodarstwa.

Ta ostatnia informacja nie dotyczyła laureatów konkursu, wśród których dominowali właściciele gospodarstw rodzinnych. 

Laureaci konkursu

- Jolanta i Paweł Tomczykowie ze wsi Skrajnia (gm. Bliznów, powiat kaliski) prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 60 ha. Specjalizują się w uprawie pomidorów szklarniowych. W nowoczesnych szklarniach stosują najnowsze technologie: komputerowe sterowanie klimatem i podlewaniem podłoża, ochronę biologiczną i zapylanie roślin przez trzmiele. Szklarnie są w pełni zautomatyzowane. Najwyższa jakość warzyw potwierdzona została certyfikatami GlobalG.A.P.

- Andrzej Wojciechowski w Marianowie Brodowskim (gm. Środa Wlkp.) ma gospodarstwo rolne o powierzchni 740 ha. Zajmuje się produkcją roślinną oraz chowem i hodowlą koni. W skład jego nieruchomości wchodzą dwa majątki: RSP Murzynówko oraz gospodarstwo w Młodzikowie, gdzie założył Stadninę Koni Fiord z ponad 100 końmi. Odbywają się tu imprezy rangi krajowej, regionalnej i powiatowej. Stadnina jest też ośrodkiem edukacyjnym dla dzieci i młodzieży. Konie prezentowane na wystawach zdobywają nagrody i wyróżnienia.

- Paulina i Rafał Cholewowie w Uścikowie (gm. Oborniki) prowadzą 40-hektarowe gospodarstwo. Specjalizują się w produkcji trzody chlewnej w cyklu otwartym oraz w produkcji roślinnej. Rocznie sprzedają ok. 3500 tuczników o łącznej wadze 430 t. Zwierzęta utrzymują w systemie rusztowym w nowoczesnym budynku z aktywną wentylacją. W 2017 r. rozpoczęli budowę nowej tuczarni na 1400 stanowisk. Rafał Cholewa jest członkiem zarządu Spółdzielni Producentów Trzody Chlewnej, którą założył z okolicznymi rolnikami. Prowadzi też usługową działalność w zakresie prac polowych i transportowych.

- Aleksandra i Janusz Karasiowie są właścicielami 560-hektarowego gospodarstwa w Starym Sielcu (gm. Jutrosin, powiat rawicki). Specjalizują się w nasiennictwie, produkcji mleka oraz żywca wołowego. Średnia wydajność, przy stanie 150 krów mlecznych, wynosi 10 tys. l mleka od krowy. Gospodarstwo prowadzi, poza uprawami paszowymi, specjalistyczną produkcję nasienną zbóż i kukurydzy, a także doświadczalne uprawy lnu, konopi oraz roślin na cele energetyczne.

- Maria i Andrzej Gmerkowie mają gospodarstwo o powierzchni 68 ha w Biskupicach Ołobocznych (gm. Nowe Skalmierzyce, powiat ostrowski). Specjalizują się w produkcji trzody chlewnej oraz uprawie roślin. Utrzymują 40 macior. Od każdej odchowują średnio 24 prosięta rocznie, a sprzedają 970 tuczników. Andrzej Gmerek ma wieloletnie doświadczenie w produkcji wysokojakościowego materiału hodowlanego wykorzystywanego we własnym gospodarstwie oraz udostępnianego innym hodowcom. Był wielokrotnie nagradzany na regionalnych wystawach zwierząt hodowlanych. Jest też aktywnym członkiem Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

- Sylwia i Cezary Lisowscy prowadzą gospodarstwo o powierzchni 105 ha w Olszewie (gm.  Śmigiel, powiat kościański), w którym produkują głównie mleko. W nowoczesnej oborze utrzymują 55 krów mlecznych o średniej wydajności ponad 7,5 tys. l mleka. Oprócz sprzedaży 410 tys. l mleka rocznie, sprzedają także ok. 130 opasów. Gospodarstwo jest dobrze wyposażone w sprzęt rolniczy.

- Ewa i Waldemar Januchowscy z Nowego (gm. Wągrowiec) prowadzą gospodarstwo o powierzchni 175 ha. Uprawiają truskawki deserowe, które eksportują głównie do Niemiec, Austrii, Skandynawii i Rosji. Gospodarstwo wyposażone jest w nowoczesną halę magazynową o powierzchni 800 m2 oraz chłodnie, sortownie i szokery. Posiada certyfikat GlobalG.A.P. Rolnicy są też właścicielami restauracji „Dobra Truskawka”.

- Wioletta i Witold Słowińscy mają gospodarstwo o powierzchni 40 ha w Morzyczynie (gm. Wierzbinek, powiat koniński). Ich specjalnością jest produkcja warzywnicza. W strukturze zasiewów największą powierzchnię zajmują pomidory – 13 ha oraz cebula – 8 ha. Zbierają 80 t pomidorów i 50 t cebuli z ha. Spełniają wszystkie normy integrowanej produkcji warzyw. Rolnicy mają kombajn do zbioru pomidorów oraz maszynę do obierania cebuli, która zastępuje pracę 15 osób. W gospodarstwie prowadzą także ekologiczną uprawę truskawek.

- Małgorzata i Jan Skoczylasowie w swoim gospodarstwie o powierzchni 36 ha w Przybysławicach (gm. Raszków, powiat ostrowski) specjalizują się w produkcji drobiarskiej. W ciągu roku od 69 tys. kur niosek uzyskują ponad 12 mln jaj konsumpcyjnych. Produkcja roślinna jest podporządkowana produkcji zwierzęcej. W gospodarstwie stosowanie są nowoczesne technologie i rozwiązania zgodne z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej oraz wymogami UE. Od 20 lat Jan Skoczylas prowadzi dodatkową działalność pozarolniczą – jego firma zajmuje się dezynfekcją pomieszczeń inwentarskich.

- Jolanta i Piotr Geblerowie prowadzą gospodarstwo o powierzchni 51 ha w Marcinowie (gm. Kawęczyn, powiat turecki). Produkują podłoże do uprawy boczniaków. W 2016 r. było to 1920 t. W 2017 r. produkcję przenieśli do nowego obiektu wzniesionego w technologii płyt warstwowych, co pozwoli na jej zwiększenie o 100 proc. Gospodarstwo jest wyposażone w nowoczesny sprzęt rolniczy oraz nowe autorskie technologie produkcji podłoża do uprawy boczniaków. Piotr Gebler jest przewodniczącym Rady Gminy Kawęczyn i prezesem Ochotniczej Straży Pożarnej w Potworowie.

***

W ciągu 17 lat trwania konkursu uczestniczyło w nim ponad 1150 rolników, a nagrodę główną – statuetkę Siewcy, otrzymało 166 producentów rolnych

Małgorzata Felińska

Więcej zdjęć Jarosława Prussa można obejrzeć w naszej fotogalerii

 

 

przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat