Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy uważasz, że pomoc oferowana rolnikom poszkodowanym przez suszę przez ministerstwo rolnictwa jest wystarczająca?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Aktualno?ci

Porozumienie związków drobiarzy i producentów rzepaku

2018-10-02

Porozumienie związków drobiarzy i producentów rzepaku

Czy jest możliwe żywienie hodowanego w Polsce drobiu wyłącznie w oparciu o białko krajowe? Eksperci przyznają, że dziś nie ma na to szans, ale w perspektywie kilkunastu lat wiele może się zmienić. 

Żeby przyspieszyć ten proces 1 października w Poznaniu podpisano porozumienie między Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą a Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Porozumienie obejmuje prowadzenie wspólnych działań w zakresie wykorzystania w żywieniu drobiu rzepaku oraz śruty rzepakowej jako alternatywy dla soi pochodzącej z importu. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy służące popularyzacji krajowych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu. Ważnym punktem są również wspólne wystąpienia wobec organów administracji rządowej.

Konferencję w Centrum Prasowym Międzynarodowych Targów Poznańskich otworzył szef resortu rolnictwa, który omówił wyzwania, przed jakimi stoi polskie rolnictwo oraz podkreślił, jak ważne jest dla kraju bezpieczeństwo białkowe. Z kolei Adam Stępień, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju mówił na temat rzepaku jako podstawowego źródła białka pozyskiwanego z rodzimych upraw oraz jego zastosowania w sektorze drobiarskim. Kolejnym punktem spotkania była debata, w której udział wzięli minister rolnictwa Jan K. Ardanowski, Piotr Kulikowski – prezes KRD-IG oraz Juliusz Młodecki – prezes KZPRiRB.

– Misją Krajowej Rady Drobiarstwa jest działanie na rzecz ochrony interesów polskich rolników oraz przetwórców, w tym w szczególności uczestników łańcucha produkcji paszowej i drobiarskiej. Oficjalne nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu – mówił prezes Kulikowski. Zwracał uwagę, że rzepak jest często niedocenianym źródłem białka: – My dostrzegamy jego potencjał i chcemy zachęcać hodowców oraz producentów drobiu, by wykorzystywali produkt, który stanowi pełnowartościową krajową alternatywę dla importowanej soi. Jednak aby ten projekt odniósł sukces konieczna jest współpraca przedstawicieli sektora rolno-spożywczego oraz wsparcie ministerstwa rolnictwa.

W ocenie KRD-IG, potrzebne jest zwiększenie dostępności surowca zawierającego białko w cenach konkurencyjnych w stosunku do zagranicznych rynków. – Należy również pochylić się nad kwestią budowania fundamentu naukowego, który pozwoli opracowywać nowe receptury i technologie, umożliwiające najbardziej efektywne wykorzystywanie białka krajowego w żywieniu drobiu. By osiągnąć ten cel konieczna jest współpraca ośrodków badawczo-naukowych z hodowcami i producentami pasz – przyznał prezes Kulikowski.

Specjaliści zwracają uwagę, że następnym krokiem jest realizacja inwestycji, które pozwolą na wdrożenie tych receptur oraz technologii. – Wówczas będzie można mówić o pełnym sukcesie przedsięwzięcia. W ramach porozumienia będziemy wspólnie z KZPRiPB podejmować inicjatywy, przybliżające nas do tego celu – zapewnił Piotr Kulikowski.

Prezes KZPRiRB Juliusz Młodecki przypomniał, że obecnie powierzchnia upraw rzepaku w Polsce wynosi ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie do 1,1 mln ha. – Możliwości produkcyjne są duże. Rocznie produkujemy około 1,5 miliona ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa tego surowca trafia na eksport. Zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacząco wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję rolnicy wykorzystywaliby tańszy krajowy produkt. Wierzę, że wspólnie z KRD-IG przyczynimy się do tego i osiągniemy cel, jakim jest wykorzystanie najlepszych krajowych źródeł białka paszowego, które będą mogły być zastosowane na szeroką skalę w żywieniu zwierząt – powiedział prezes Młodecki.

Krajowe zużycie śruty rzepakowej jest mniejsze niż jej produkcja. Konieczny jest więc eksport. Nie ma z tym problemu, bo w Polsce chętnie zaopatrują się między innymi Niemcy. Za naszą zachodnią granicą w ostatnim czasie udział śruty rzepakowej w żywieniu zwierząt przewyższył udział śruty sojowej. 

Krzysztof Zacharuk

Fot. KRD-IG

 

 

przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat