Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy popierasz protesty AGROunii?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Aktualno?ci

Konkurs „Rolnik Pomorza i Kujaw 2018”

2019-01-13

Konkurs „Rolnik Pomorza i Kujaw 2018”
Podczas tegorocznej, szesnastej gali konkursu, która odbyła się 12 stycznia w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy, najlepsi rolnicy z Kujaw i Pomorza odebrali nagrody, dyplomy i pamiątkowe statuetki. 

Gościem na uroczystości był minister rolnictwa Jan K. Ardanowski. – Jak widzicie, staram się, ale chyba nikt nie jest na tyle naiwny, żeby sądzić, że tylko minister rolnictwa ma wpływ na to, co się w rolnictwie dzieje – stwierdził na początek, a potem już tylko beształ rolników, że nie rozumieją przemian zachodzących na świecie, nie umieją w innowacyjny sposób wykorzystywać potencjału nauki i nowych technologii, nie łączą sił w ramach grup producentów rolnych czy spółdzielni rolniczych. – Jeżeli rolnicy nie obudzą się, jeśli nie zorganizują się do współpracy gospodarczej, to będą przegrani – postraszył. – Znam przykłady licytacji komorniczej laureatów różnych konkursów, u których wszystko było dęte, oparte na kredytach – dodał i dopiero na koniec pogratulował zwycięzcom konkursu „Rolnik Pomorza i Kujaw”. 

Kapituła konkursu przyznała nagrody 10 laureatom w sześciu kategoriach: 

* produkcja roślinna:

- Iwona i Sławomir Humańscy z Rabinowa w powiecie włocławskim prowadzą prawie 500-hektarowe gospodarstwo, przejęte od rodziców rolnika w 1992 r., kiedy obejmowało niecałe 40 ha. Właściciele prowadzą produkcję roślinną, zajmują się także skupem ziarna zbóż, rzepaku i kukurydzy. Od 2006 r. w gospodarstwie prowadzą programy rolno-środowiskowe, a od 2013 r. stosują zintegrowaną ochronę roślin. Aktywnie uczestniczą w życiu społeczności lokalnej i parafialnej, często wspierają akcje humanitarne.

- Ewa i Mariusz Ziemniakowie ze Strzelc w powiecie mogileńskim w 2005 r. przejęli od rodziców 30-hektarowe gospodarstwo rolne i powiększyli je do 87 ha. Połowa to grunty własne, połowa – dzierżawione. Specjalizują się w produkcji roślinnej (ziemniaki skrobiowe, buraki cukrowe, rzepak ozimy, pszenica ozima i zboża na paszę) oraz zwierzęcej – utrzymują 60 sztuk bydła mięsnego. Większość gruntów jest nawadniania. Ewa Ziemniak jest członkinią KGW Strzelce, a jej mąż członkiem miejscowego kółka rolniczego. Rolniczka jest laureatką oraz uczestniczką wielu konkursów kulinarnych: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, Smak Roku, Zwyczajnie Wiejski Chleb, Gwiazdkowe Pierniki, Chlebem i Miodem oraz Stroiki Świąteczne. 

* produkcja zwierzęca:

- Zofia i Roman Borkowscy ze wsi Słupy Duże w powiecie aleksandrowskim należą do czołowych hodowców trzody chlewnej w woj. kujawsko-pomorskim. Produkcja zwierzęca oparta jest na stadzie 50 loch rasy wielkiej białej polskiej, od których produkowany jest żeński materiał hodowlany. Rocznie rolnicy sprzedają ok. 4 tys. loszek hodowlanych i ok. 1300 tuczników. Na 30 ha uprawiają głównie zboża wykorzystywane w żywieniu świń. Atutem gospodarstwa są funkcjonalne budynki gospodarskie przystosowane do aktualnych wymogów, ze szczególnym uwzględnieniem zasad bioasekuracji.

- Danuta i Ryszard Błaszkiewiczowie z Rakowa w powiecie rypińskim prowadzą gospodarstwo o powierzchni 73 ha. Specjalizują się w chowie trzody chlewnej w cyklu zamkniętym, mają ok. 100 loch. Rocznie sprzedają ok. 2 tys. tuczników. Uprawiają rzepak ozimy i zboża paszowe. Ryszard Błaszkiewicz od 10 lat jest prezesem Spółdzielczej Grupy Producenckiej Trzody Chlewnej „Rypin”, która ma 30 proc. udziałów w biogazowni rolniczej w Rypinie, do której trafia gnojowica z produkcji tuczników. Rolnik jest radnym powiatowym, członkiem zarządu powiatu rypińskiego. Współpracuje z Sumskim Uniwersytetem na Ukrainie (praktyki studentów w gospodarstwie). O gospodarstwie pisaliśmy w naszym miesięczniku w marcu 2017 r.   

* mleczarstwo i produkcja mleka:

- Joanna i Marek Kaźmierczakowie z Wójcina w powiecie żnińskim mają  gospodarstwo o powierzchni 130 ha (w tym 20 ha TUZ) ukierunkowane na produkcję mleka i hodowlę bydła mięsnego. Uprawiają buraki, zboże i kukurydzę przeznaczoną na paszę dla zwierząt. Mają nowoczesną oborę z halą udojową typu „rybia ość” i stacją odpajania cieląt, a także nowoczesny park maszynowy potrzebny do produkcji zwierzęcej oraz nowoczesny sprzęt do produkcji roślinnej. Marek Kaźmierczak jest członkiem rady nadzorczej Grupy Producentów Rolnych Farmer, delegatem Związku Producentów Buraka Cukrowego, delegatem Spółdzielni Mleczarskiej Cuiavia oraz członkiem Rady Sołeckiej w Wójcinie (o rolnikach piszemy na str. ...).

- Karolina i Maciej Latosowie ze Stronna w powiecie bydgoskim prowadzą gospodarstwo od 2004 r. Obecnie obejmuje ono 100 ha użytków rolnych własnych i 20 ha dzierżawionych. Rolnicy specjalizują się w chowie bydła mlecznego. W 2016 r. wybudowali nową oborę wolnostanowiskową, w której trzymają 90 krów mlecznych i 80 jałówek. Współpracują z Centrum Genetycznym Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Obserwacje i badania w oborze prowadzą także doktoranci Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

- Anna i Mariusz Wróblewscy z Ryńska w powiecie wąbrzeskim są właścicielami 150-hektarowego gospodarstwa specjalizującego się w produkcji mleka. Rocznie rolnicy odstawiają 1,2 mln l surowca. W wolnostanowiskowej oborze trzymają 140 krów mlecznych i 130 sztuk z innych grup. Produkcja roślinna w całości przeznaczona jest na pasze dla bydła. Dominujące uprawy to: kukurydza na kiszonkę, kukurydza na ziarno, zboża, trawy i użytki zielone na gruntach ornych. 

* gospodarstwa wielkotowarowe:

- Sabina i Krzysztof Nowakowie z Samostrzela w powiecie nakielskim prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 500 ha, specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego. Rolnicy rocznie odstawiają ok. 1 mln l surowca. Utrzymują też stado bydła mięsnego rasy limousine – ok. 500 sztuk. Produkcja roślinna przeznaczona jest na pasze dla bydła. Gospodarstwo jest wyposażone w nowoczesny sprzęt. 

* sadownictwo i ogrodnictwo

- Ewa i Wojciech Chwaliszowie z Chełmiczek w powiecie inowrocławskim prowadzą 85-hektarowe gospodarstwo rolne. Uprawiają warzywa na deszczowanych gruntach. Buraczki i cebulę przechowują w chłodni o powierzchni 836 m2. Budynek umożliwia składowanie i przechowywanie w dwóch komorach ok. 1000 t warzyw. Budynek jest wyposażony w chłodnię spedycyjną o pojemności 50 t i dok załadunkowy, który usprawnia spedycję produktów z gospodarstwa. Rolnicy mają umowę z firmą Bonduelle w Gniewkowie na odbiór brokułów i fasolki szparagowej. Natomiast cebulę oraz buraczki odbiera firma FH Trade. 80 proc. zbiorów trafia do Anglii, Belgii i Francji, a 20 proc. pozostaje na rynku krajowym. 

* inne – gospodarstwa ekologiczne

- Joanna i Piotr Zdziarscy z Łabiszyna Wsi w powiecie żnińskim są właścicielami 150-hektarowego gospodarstwa ekologicznego z certyfikatem Agro Bio Test. W produkcji roślinnej dominują mieszanki traw, lucerny i koniczyny z przeznaczeniem na sianokiszonki. Rolnicy uprawiają również: owies, mieszanki zbożowo-strączkowe i żyto na kiszonkę oraz zboża konsumpcyjne: żyto, owies i pszenicę. Specjalizują się w chowie bydła mięsnego rasy hereford. Stado liczy ok. 130 szt. (54 mamki, 10 byczków, 20 byków na opas, byk rozpłodowy i 40 cielaków). Bydło hodowane jest w systemie haremowym wolnostanowiskowym, na głębokiej ściółce, wypasane na kwaterach w sezonie pastwiskowym, a trafia do rodzinnej masarni Rolmięs w Łabiszynie Wsi. Gospodarstwo współpracuje z ekologicznym gospodarstwem Aleksandry i Macieja Zdziarskich – rodziców Piotra Zdziarskiego, którzy prowadzą program mający na celu zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych świni złotnicka pstra. Ich stado liczy 25 macior. Trzoda chlewna żywiona jest głównie paszami własnymi. Zwierzęta również trafiają do masarni Rolmięs. Rolnicy prowadzą również chów ekologicznych brojlerów. 

Cały tekst będzie można przeczytać w lutowym numerze miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny”

(Fem)

Fot. Jarosław Pruss 

Więcej zdjęć można obejrzeć w naszej fotogalerii

 

przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat