Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik Dzier瘸wcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegl康 TechnicznyHoduj z g這w byd這Hoduj z g這w 鈍inie


Sonda
Czy targi rolne s potrzebne rolnikom?
 
Tak
Nie
Nie wiem


Aktualno?ci

Sektor wo這winy walczy z kryzysem wizerunkowym

2020-01-08

Sektor wo這winy walczy z kryzysem wizerunkowym

Afera w ubojni w Kalinowie by豉 ciosem dla hodowc闚 i producent闚 byd豉 mi瘰nego. Ceny skupu spad造 nawet o 20 proc, a wizerunek ca貫j bran篡 zosta mocno nadwyr篹ony. Ci篹ka kilkumiesi璚zna praca nad jego odbudow w ko鎍u zaczyna przynosi efekty. 

Koniec roku jest przez hodowc闚 i producent闚 byd豉 mi瘰nego okre郵any mianem 積iw. Niestety, minione miesi帷e nie by造 dla nich zbyt udane. – Obecna cena skupu byd豉 wci捫 nie jest dla nas satysfakcjonuj帷a. Uwa瘸m ten rok za stracony i boj si o przysz造 – m闚i Zygmunt Jodko, prezes zarz康u sp馧ki Agro Biegan闚.

- Sytuacja na rynku wo這winy powoli si poprawia, ale jestem daleki od optymizmu. W ostatnim kwartale roku, a szczeg鏊nie od po這wy listopada obserwujemy wzrost cen byd豉 ubojowego. Mimo to nadal znacz帷o r騜ni si one od tych, kt鏎e zak豉dy oferowa造 na pocz徠ku 2019 roku, przed ujawnieniem afery w ubojni w Kalinowe – twierdzi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Zwi您ku Hodowc闚 i Producent闚 Byd豉 Mi瘰nego.

- Spodziewam si, 瞠 ceny byd豉 w Polsce do ko鎍a stycznia b璠 powoli ros造. Nie zmienia to faktu, 瞠 ubieg造 rok by dla nas bardzo trudny. Mieli鄉y do czynienia z ekstremaln sytuacj zwi您an z kryzysem wizerunkowym. Ceny zmala造 鈔ednio o 10 procent, a w niekt鏎ych przypadkach odnotowali鄉y spadki dochodz帷e nawet do 20 procent. Zgadzam si wi璚, 瞠 jest to rok stracony – dodaje Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producent闚 Byd豉 Mi瘰nego. 

Nowe rynki daj nadziej

Optymizmem napawa otwieranie si na polsk wo這win nowych rynk闚, takich jak Algieria czy Arabia Saudyjska. – Algieria jest dla nas pewnym ratunkiem. Nie oznacza to jednak, 瞠 od razu zaczniemy eksportowa tam du瞠 ilo軼i. 疾by by這 to mo磧iwe nale篡 znale潭 dobrego po鈔ednika, albo zapewni jednorazowo bardzo du篡 transport zwierz徠 – podkre郵a Zygmunt Jodko.

Z kolei Jacek Zarzecki uwa瘸, 瞠 tamtejszy rynek b璠zie jednym z najszybciej rozwijaj帷ych si w 2020 r. co mo瞠 znacz帷o poprawi polski bilans handlu wo這win. Jego zdaniem, musimy tak瞠 spojrze na to, co dzieje si za nasz wschodni granic. Tamte kraje r闚nie zwi瘯szaj import tego mi瘰a oraz 篡wych zwierz徠.

- Powinni鄉y z ca造m rozmachem wej嗆 na rynki ukrai雟ki i bia這ruski. Nie widz w tym nic z貫go. Skoro jest tam zapotrzebowanie na 篡wiec wo這wy, mo瞠my skorzysta z tej szansy. Przede wszystkim jednak musimy dalej walczy o rynek chi雟ki, kt鏎y mo瞠 nam zagwarantowa du膨 stabilizacj – twierdzi prezes Zarzecki. 

Hodowla mo瞠 si op豉ca

- W produkcji byd豉 mi瘰nego bardzo du膨 rol odgrywa odpowiednia organizacja 篡wienia. Je郵i rolnicy nie dysponuj produktami ubocznymi, kt鏎e mog stanowi doskona貫 zamienniki drogich pasz, w闚czas trudno jest uzyska op豉calno嗆 chowu – m闚i Zygmunt Jodko. Du瞠 gospodarstwa 豉twiej pozyskuj te komponenty. Firmy s bowiem zainteresowane jednorazow sprzeda膨 wi瘯szych partii, kt鏎e p騧niej trzeba umiej皻nie przechowywa. W豉軼iciele mniejszych stad mog wykorzysta inne mo磧iwo軼i.

- Na hodowl byd豉 nale篡 spojrze ca這軼iowo, r闚nie przez pryzmat produkcji ro郵innej. Je郵i umiej皻nie b璠ziemy stosowa mi璠zyplony, na przyk豉d sia groch, a nast瘼nie miesza i komponowa go z innymi zbo瘸mi z ma造m udzia貫m drogich dodatk闚 tre軼iwych, w闚czas produkcja 篡wca wo這wego b璠zie op豉calna. Znam hodowc闚, kt鏎zy potrafi w ci庵u siedmiu miesi璚y wyhodowa 300-kilogramowego odsadka i sprzeda go z du篡m zyskiem – dodaje prezes Zygmunt Jodko. 

Wo這wina coraz popularniejsza

Spo篡cie wo這winy w Polsce wci捫 jest du穎 ni窺ze ni w Europie, gdzie wynosi ok. 10 kg na mieszka鎍a rocznie. W naszym kraju jemy 鈔ednio 3,5 kg na osob. Kiedy jednak spojrzymy na te dane z perspektywy ostatnich trzech lat okazuje si, 瞠 w tym czasie spo篡cie wo這winy  dynamicznie wzros這 – o ponad 200 proc. – Liczymy na to, 瞠 polski konsument wybierze dobr polsk wo這win. Chcemy 瞠by wiedzia, 瞠 w ten spos鏏 kupuje produkt o wysokiej jako軼i, a przede wszystkim bezpieczny i powtarzalny. My jako producenci musimy zrobi wszystko, 瞠by go zapewni i jeste鄉y do tego przygotowani – obiecuje Jacek Zarzecki dodaj帷, 瞠 w Polsce produkcja wo這winy rok do roku wzros豉 o 8 proc.

Gdyby Polacy zwi瘯szyli spo篡cie tego mi瘰a do ok. 6 kg na osob rocznie, w闚czas mogliby鄉y nieco uniezale積i si od eksportu, kt鏎y potrafi by bardzo nieprzewidywalny. Pokaza豉 to ubieg這roczna sytuacja na rynku tureckim, kt鏎y zosta zamkni皻y z powodu nieprzyznania kontyngent闚 importowych.

- 8 procent naszej produkcji, kt鏎a tam trafia豉, czyli oko這 36 tysi璚y ton, musieli鄉y zagospodarowa w inny spos鏏. I nagle hodowcy, kt鏎zy otrzymywali wysokie ceny za swoje zwierz皻a zostali zmuszeni do sprzeda篡 ponad 30-miesi璚znych buhaj闚 za stawki w豉軼iwe dla kr闚 w klasie P. To poni瘸j帷e, ale niestety po鈔ednicy bez skrupu堯w wykorzystuj takie sytuacje, a rolnicy czasami nie maj wyj軼ia – m闚i Jacek Zarzecki. 

Cel atak闚

Hodowla byd豉 mi瘰nego w Polsce mo瞠 si dynamicznie rozwija. Mamy ku temu odpowiednie warunki, tj. klimat oraz du膨 ilo嗆 u篡tk闚 zielonych. Ci庵le ro郾ie tak瞠 zapotrzebowanie ze strony konsument闚 na wysokiej jako軼i wo這win kulinarn. Dlatego polskim rolnikom nale篡 stworzy odpowiednie warunki do tego, aby chcieli si zaj望 hodowl i produkcj byd豉 mi瘰nego. Niestety ci, kt鏎zy si na to decyduj, s coraz cz窷ciej s atakowani przez obro鎍闚 praw zwierz徠. – Problem kwestionowania hodowli prze簑waczy wyst瘼uje nie tylko w Polsce. Jest coraz wi璚ej ekolog闚 czy pseudoekolog闚, nawet nie wiem jak ich nazywa, ludzi kt鏎zy maj inne spojrzenie na rolnictwo. Niepokoi fakt, 瞠 ich g這s zaczyna by dominuj帷y w debacie publicznej. Podwa瘸j oni w og鏊e sens prowadzenia hodowli zwierz徠, a w szczeg鏊no軼i zwierz徠 poligastrycznych, kt鏎e wytwarzaj metan i inne gazy oskar瘸ne o spowodowane globalnego ocieplenia. Osobi軼ie nie godz si z twierdzeniem, 瞠 trzeba ograniczy produkcj byd豉 z uwagi na zagro瞠nia dla klimatu – m闚i minister rolnictwa Jan K. Ardanowski.

 - Sektor wo這winy jest celem nieustannych atak闚, fake news闚, kt鏎e s gro幡e, poniewa propaguj b喚dne informacje i w ten spos鏏 wp造waj na postrzeganie go przez konsument闚 – m闚i podczas 6. Forum Wo這winy dr Luigi Pio Scordamaglia, wiceprezes wykonawczy ASSOCARNI, narodowego stowarzyszenia reprezentuj帷ego w這ski przemys mi瘰ny.

Podkre郵i, 瞠 teza ekolog闚 m闚i帷a o tym, 瞠 hodowla byd豉 ma wp造w na produkcj gaz闚 cieplarnianych nie do嗆, 瞠 jest fa連zywa, to jeszcze przekazywana w z貫j wierze. – We W這szech 25 lat temu mieli鄉y 10 milion闚 sztuk byd豉, a emisja gaz闚 cieplarnianych by豉 na poziomie o po這wie ni窺zym ni obecnie. Aktualnie pog這wie byd豉 zmniejszy這 si o 50 procent, a emisja tych gaz闚 zwi瘯szy豉 si ponad dwukrotnie. Nie trzeba by naukowcem, 瞠by zrozumie, 瞠 r闚nie inne 廝鏚豉 odpowiadaj za wzrost emisji gaz闚 – podkre郵a Luigi Pio Scordamaglia i doda, 瞠 rolnictwo w ca這軼i odpowiada tylko za 10 proc. emisji gaz闚 cieplarnianych, a hodowla zwierz徠 gospodarskich w Europie odpowiada tylko za nieca貫 4 proc. emisji. Najbardziej szkodliwe dla 鈔odowiska s paliwa kopalniane.

Ca造 tekst mo積a przeczyta w styczniowym numerze miesi璚znika "Przedsi瑿iorca Rolny"

Miros豉w Lewandowski

Fot. Tytus 痂ijewski 


przegl康aj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrze穎ne | Polityka prywatno軼i | Regulamin | Regulamin prenumerat