Rynek mleka i wołowiny w 8 tygodniu 2021 roku
2021-03-14
1. Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.
Makroregion | Styczeń | Grudzień | Miesięczna zmiana |
Północny | 152,6 | 161,0 | -5,2 |
Centralny | 142,6 | 143,5 | -0,6 |
Południowo-wschodni | 145,8 | 151,4 | -3,7 |
Zachodni | 147,3 | 149,1 | -1,2 |
Polska | 149,3 | 155,2 | -3,8 |
2. Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.
Wyszczególnienie | sty.21 | sty.21 | sty.19 | Zmiana ceny [proc.] w 2018 r. w stos. do lat: | |
Polska | 2020 | 2019 | |||
149,29 | 139,18 | 139,47 | 7,3 | 7 |
3. Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich
POLSKA | |||
Towar | Cena zł/100kg | Tygodniowa zmiana ceny [%] | |
28.02.2021 | 21.02.2021 | ||
Masło Ekstra w blokach | 1 557 | 1 556 | 0,1 |
Masło Ekstra konfekcjonowane | 1 693 | 1 678 | 0,9 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 1 014 | 1 002 | 1,2 |
Mleko pełne w proszku | 1 245 | 1 231 | 1,2 |
Ser Edamski | 1406 | 1365 | 3 |
Ser Gouda | 1436 | 1437 | -0,1 |
4. Ceny zakupu bydła rzeźnego w Polsce
Kategoria bydła | w.ż.* [zł/kg] | mpc* [zł/tonę] | zm. ceny [%] | ||
28.02.2021 | 21.02.2021 | 28.02.2021 | 21.02.2021 | ||
Bydło ogółem | 6,76 | 6,82 | 13 058 | 13 159 | -0,8 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,87 | 6,88 | 12 746 | 12 772 | -0,2 |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,45 | 7,53 | 13 986 | 14 133 | -1 |
byki > 24 m-cy (B) | 7,43 | 7,49 | 13 938 | 14 062 | -0,9 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | * | — | — |
krowy (D) | 5,37 | 5,36 | 11 025 | 10 999 | 0,2 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 7,01 | 7,04 | 13 531 | 13 596 | -0,5 |
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane Polsce w roku 2010: bydło ogółem – 0,507 (było 0,521);
byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540);
krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530),
mpc – masa poubojowa ciepła
5. Średnie ceny zakupu cieląt od 8 dni do 4 tygodni oraz młodego bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy
Kategoria bydła | Jednostka | Cena zakupu | ||
28.02.2021 | 21.02.2021 | 23.02.2020 | ||
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny | zł/szt | 656 | 600,18 | 572,18 |
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny | zł/szt | 807,55 | 885,95 | 885,82 |
Młode bydło opasowe 6-12 m-cy | zł/kg w.ż. | nld | nld | — |
* – z uwagi na ustawowy wymóg nieidentyfikalności danych, ceny nie podano
*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW
Komentarze
Brak komentarzy