Rynek mleka i wołowiny w 10 tygodniu 2021 roku
2021-03-31
1. Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.
Makroregion | Styczeń | Grudzień | Miesięczna zmiana |
Północny | 152,6 | 161,0 | -5,2 |
Centralny | 142,6 | 143,5 | -0,6 |
Południowo-wschodni | 145,8 | 151,4 | -3,7 |
Zachodni | 147,3 | 149,1 | -1,2 |
Polska | 149,3 | 155,2 | -3,8 |
2. Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.
Wyszczególnienie | sty.21 | sty.21 | sty.19 | Zmiana ceny [proc.] w 2018 r. w stos. do lat: | |
Polska | 2020 | 2019 | |||
149,29 | 139,18 | 139,47 | 7,3 | 7 |
3. Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich
POLSKA | |||
Towar | Cena zł/100kg | Tygodniowa zmiana ceny [%] | |
14.03.2021 | 07.03.2021 | ||
Masło Ekstra w blokach | 1 695 | 1 609 | 5,3 |
Masło Ekstra konfekcjonowane | 1 747 | 1 737 | 0,6 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 1 018 | 1 021 | -0,3 |
Mleko pełne w proszku | 1 271 | 1 294 | -1,8 |
Ser Edamski | 1403 | 1398 | 0,4 |
Ser Gouda | 1458 | 1443 | 1 |
4. Ceny zakupu bydła rzeźnego w Polsce
Kategoria bydła | w.ż.* [zł/kg] | mpc* [zł/tonę] | zm. ceny [%] | ||
14.03.2021 | 07.03.2021 | 14.03.2021 | 07.03.2021 | ||
Bydło ogółem | 6,67 | 6,72 | 12 873 | 12 978 | -0,8 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,63 | 6,69 | 12 302 | 12 404 | -0,8 |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,24 | 7,35 | 13 586 | 13 782 | -1,4 |
byki > 24 m-cy (B) | 7,22 | 7,27 | 13 549 | 13 646 | -0,7 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | — | — | — |
krowy (D) | 5,41 | 5,46 | 11 100 | 11 218 | -1 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,92 | 6,98 | 13 365 | 13 469 | -0,8 |
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane Polsce w roku 2010: bydło ogółem – 0,507 (było 0,521);
byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540);
krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530),
mpc – masa poubojowa ciepła
5. Średnie ceny zakupu cieląt od 8 dni do 4 tygodni oraz młodego bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy
Kategoria bydła | Jednostka | Cena zakupu | ||
14.03.2021 | 07.03.2021 | 08.03.2020 | ||
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny | zł/szt | 657,88 | 628,43 | 587,08 |
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny | zł/szt | 900,3 | 927,06 | 878,22 |
Młode bydło opasowe 6-12 m-cy | zł/kg w.ż. | nld | nld | — |
* – z uwagi na ustawowy wymóg nieidentyfikalności danych, ceny nie podano
*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW
Komentarze
Brak komentarzy