Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy Twoje gospodarstwo w tym roku odczuje skutki suszy rolniczej?
 
Zdecydowanie tak
Zdecydowanie nie
Trudno powiedzieć
Poczekamy, zobaczymy


Aktualności

Odnieśli sukces, którym warto się chwalić

2021-06-27

Odnieśli sukces, którym warto się chwalić

27. edycja Ogólnopolskiego Konkursu ROLNIK – FARMER ROKU już za nami. Symbolicznym zakończeniem rywalizacji o statuetkę złotego jabłka w poszczególnych kategoriach była uroczysta gala, która w tym roku, ze względu na obostrzenia pandemiczne, nie odbyła się w lutym, ale dopiero w czerwcu.

Cieszę się, że pomimo wielu trudności udało nam się zorganizować wspaniałą uroczystość, która z pewnością przejdzie do historii – mówiła Teresa Kucharska, przewodnicząca kapituły konkursu. Podczas gali, która 25 czerwca odbyła się w warszawskim hotelu Crowne Plaza padło wiele ważnych słów dotyczących pracy rolnika. – To wyjątkowy zawód, który zasługuje na najwyższy szacunek. Finaliści i laureaci 27. edycji konkursu to prawdziwa elita – podkreślał Jan K. Ardanowski, były minister rolnictwa, a dziś przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, który z Ogólnopolskim Konkursem ROLNIK – FARMER ROKU jest związany niemal od samego początku.

Ardanowski w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę, że prezydent Andrzej Duda dostrzega problemy, z jakimi borykają się rolnicy i stara się ich wspierać. Do laureatów konkursu trafił specjalny list gratulacyjny wystosowany przez głowę państwa. – Prezydent i wszystkie osoby, które na co dzień go wspierają czują wdzięczność wobec polskiej wsi – zaznaczył.

Żeby zwyciężyć w poszczególnych kategoriach konkursowych trzeba było wykazać się nie tylko dobrymi wynikami ekonomicznymi, ale również innowacyjnością oraz planami rozwoju na przyszłość. – Każdego osobiście odwiedziliśmy i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że gospodarstwa finalistów i laureatów są wyjątkowe i zasługują na szczególne wyróżnienie – zapewniała Teresa Kucharska.

Laureatami 27. edycji Ogólnopolskiego Konkursu ROLNIK – FARMER ROKU zostali:

– Kategoria: przedsiębiorstwa rolnicze / Stadniny Koni Pępowo z siedzibą w Gogolewie (woj. wielkopolskie), która jest jedną ze spółek strategicznych, której nadzór właścicielski sprawuje KOWR. Stadnina istnieje od 1953 r., gospodaruje na obszarze 2194,9357 ha. Spółka prowadzi hodowlę koni rasy wielkopolskiej oraz Polskiego Konia Szlachetnego Półkrwi.

– Kategoria: gospodarstwa rodzinne – produkcja roślinna / Gabriela i Krzysztof Stachowicze z gminy Mirków (woj. dolnośląskie) przed laty przejęli po rodzicach 25 ha ziemi, dzisiaj wraz z córką i synem prowadzą rodzinne gospodarstwo o pow. 228 ha, nastawione na produkcję roślinną. Uprawiają głównie pszenicę, rzepak i kukurydzę na ziarno, uzyskując wysokie plony.

– Kategoria: działy specjalne produkcji rolnej / Jolanta i Janusz Broda z gminy Tychowo (woj. zachodniopomorskie) prowadzą usytuowane wśród sosnowych lasów, certyfikowane ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne o powierzchni ponad 23 ha. Specjalizują się w chowie i hodowli danieli o odmianach barwnych (porcelanowe), czarnych i białych. Stado podstawowe liczy ponad 100 sztuk, a dla każdej sztuki prowadzona jest księga hodowlana.

– Kategoria: gospodarstwa rodzinne o alternatywnych źródłach dochodu / Agnieszka i Krzysztof Cieślikowie z gminy Pawłów (woj. świętokrzyskie) prowadzą 12-hektarowe certyfikowane gospodarstwo ekologiczne. Uprawiają truskawki, maliny, porzeczki, jabłonie. Niewielką powierzchnię zajmują warzywa i trwałe użytki zielone. Uprawy krzewów jagodowych, porzeczki czarnej i kolorowej dostosowane są do zbioru kombajnowego. W malinach stosuje się uprawę szpalerową. Uprawy prowadzone są metodami ekologicznymi.

– Kategoria: gospodarstwa rodzinne – produkcja wielokierunkowa / Anna i Marcin Dunaj z gminy Frysztak (woj. podkarpackie) na powierzchni 80 ha prowadzą ekologiczne kompleksowe gospodarstwo rolne „KGR”. Gospodarstwo ma charakter wielokierunkowy. Wyodrębnia się w nim uprawy polowe, produkcję zwierzęcą, przetwórstwo i sprzedaż własnych produktów w ramach RHD. Wszystkie działy są ze sobą ściśle powiązane, a rolnicy prowadzą produkcję w sposób zrównoważony, zachowując organiczny charakter gospodarstwa.

– Kategoria: gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła / Maria i Roman Kaczmarkowie z gminy Zalewo (woj. warmińsko-mazurskie) prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 95 ha. Zajmują się hodowlą bydła mlecznego. Uprawa roślin podporządkowana jest produkcji pasz. Uprawia się kukurydzę, lucernę, a także trawy na gruntach ornych. Gospodarstwo wyposażone jest w niezbędny nowoczesny sprzęt do uprawy, zbioru i konserwacji pasz.

– Kategoria: Gospodarstwa rodzinne – hodowla trzody chlewnej / Agnieszka i Mateusz Kuleccy z gminy Mikołajki Pomorskie (woj. pomorskie) gospodarstwo przejęli po rodzicach i obecnie gospodarują na powierzchni 146 ha. Uprawiają zboża, rzepak i groch, uzyskując wysokie plony. Wysiewa się też międzyplony dla poprawienia struktury i żyzności gleby. Na całym areale stosuje się uprawę bezorkową, a nawożenie i ochronę w oparciu o system GPS. Nawożenie przeprowadza się w oparciu o mapy aplikacyjne z wykorzystaniem zdjęć satelitarnych. Głównym kierunkiem produkcji jest trzoda chlewna. Pogłowie trzody liczy średnio 400 sztuk, w tym 40 sztuk to lochy.

– Kategoria: ogrodnictwo i szkółkarstwo / Anna i Ryszard Nowakowscy z gminy Belsk (woj. mazowieckie) wraz z synami Mateuszem i Łukaszem prowadzą gospodarstwo szkółkarsko-sadownicze. 32 lata temu zaczynali od 4,42 ha, a obecnie gospodarują na pow. 660 ha. Tak duża powierzchnia umożliwia produkcję szkółkarską na nowych ziemiach, niezmęczonych tą samą uprawą. Pozostałą część gruntów zajmują uprawy rolne. W gospodarstwie produkuje się kwalifikowane wolne od wirusów drzewa owocowe jedno- i dwuletnie jabłoni, wiśni, gruszy, czereśni, śliwy, podkładki wegetatywne i generatywne, sadzonki maliny i borówki wysokiej.

>>> Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji z uroczystej gali w Warszawie

Cały tekst można przeczytać w lipcowym wydaniu nr 7-2021 miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny”

Tekst i fot. Krzysztof Zacharuk

przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze