Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory buraków cukrowych?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Wieści z firm
Nowe zakłady mięsne w Radomiu

W kwietniu ruszyła budowa zakładu przetwórstwa mięsnego w Radomiu, na terenie podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Inwestorem jest spółka QFG Food, a wartość inwestycji to co najmniej 90 mln zł. Znajdzie tu pracę ok. 600 osób. Budowa zakładu ma zakończyć się do lutego 2018 r. Zakład powstaje na działce o powierzchni 7,8 ha, zlokalizowanej przy ul. Energetyków.  

QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. „żywności wygodnej”, gotowej do spożycia po podgrzaniu. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Ok. 80 proc. produkcji trafia na rynki europejskie, a pozostała część do Polski. W 2015 r. przychody QFG wyniosły 171 mln zł, w ub.r. – blisko 210 mln zł.

Firma rozpoczęła działalność w 2000 r. w Radomiu, pod nazwą Krzyżanowscy. W kolejnych latach inwestowała w Pionkach i Białobrzegach. Rok temu 60 proc. udziałów QFG nabył amerykański Fundusz Highlander Partners. 

(Fem)


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone