Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy Pani/Pana gospodarstwo spełnia wymogi Dyrektywy azotanowej?
 
Tak
Nie
Trudno powiedzieć


Wiadomości z branży
Otwarcie ZUBR w Osieku

Dziesięć produktów – komponentów paszowych – będzie (na razie) produkował Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego w Osieku (woj. kujawsko-pomorskie). 7 czerwca właściciel zakładu – spółka Agrolok zaprosiła gości na uroczyste otwarcie nowej inwestycji. 

- Dostępne na rynku surowce paszowe często nie są w stanie pokryć zapotrzebowania pokarmowego wysokowydajnych zwierząt o wysokim potencjale genetycznym. Śruta rzepakowa czy sojowa to odpad. Dlatego trzeba do nich dodawać olej, żeby zwiększyć zawartość tłuszczu. My robimy odwrotnie – to olej jest produktem ubocznym, a produktem głównym jest uszlachetnione białko roślinne – sojowe i rzepakowe, pozbawione substancji antyżywieniowych. Nasze komponenty zawierają dużo tłuszczu – mówił podczas uroczystości Janusz Łojewski, prezes spółki Agrolok. - ZUBR wychodzi też naprzeciw polityce bezpieczeństwa białkowego Unii Europejskiej, która zakłada rozwój produkcji i przetwórstwa europejskich roślin białkowych w celu ograniczenia o 50 procent importu soi zmodyfikowanej genetycznie. Wszystkie produkty ZUBR oznaczone „non GMO” nie zawierają w swoim składzie żadnych komponentów, które zgodnie z prawem dotyczącym żywienia zwierząt powinny być oznakowane jako genetycznie zmodyfikowane.

Technologia uszlachetniania białka stosowana w ZUBR to kilkuetapowy proces obróbki nasion soi i rzepaku w ściśle kontrolowanej, stosunkowo niskiej temperaturze i w atmosferze pary wodnej. Głównym celem tego procesu jest wyeliminowanie czynników antyżywieniowych, które obniżają jakość pasz. Taki sposób uszlachetniania pozwala równocześnie na uzyskanie bardzo wysokiej przyswajalności białka, węglowodanów i tłuszczu. W procesie technologicznym nie stosuje się żadnych związków chemicznych. Ponadto technologia jest całkowicie bezodpadowa.

Obecnie produkty ZUBR przechodzą standaryzację, ale już niedługo mieszalnie pasz i hodowcy bydła, trzody oraz drobiu będą mogli wybierać spośród komponentów: Protina Fat, Protina Junior, Protina Standard, Protina Mleko, Protina Roga (łuska sojowa graulowana) oraz Protina olej sojowy, a także Amirap Standard, Amirap Efekt, Amirap Mleko i Amirap olej rzepakowy. Produkty te przeznaczone są dla poszczególnych gatunków i grup wiekowych zwierząt.

Jednocześnie przedstawiciele spółki Agrolok zapowiadają, że skupią od polskich rolników każdą ilość soi. Cena z 6 czerwca to 1500 zł/t.

Cały tekst można będzie przeczytać w lipcowym numerze miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny"

(Fem)

Zdjęcia Jarosława Prussa można obejrzeć w naszej fotogalerii

 


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat