Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy Twoje gospodarstwo poniosło straty z powodu suszy?
 
Tak, powyżej 70 proc.
Tak, poniżej 70 proc.
Nie


Wiadomości z branży
Zielone Pola Osadkowski pod hasłem „Nauka dla praktyki i praktyka dla nauki” to cykl spotkań polowych, które odbywają się corocznie w całej Polsce. W tym roku firma zorganizowała 12 spotkań w 10 lokalizacjach. Rolnicy mogli zobaczyć, ocenić i porównać bogate kolekcje odmian zbóż i rzepaku, a także najnowsze rozwiązania agrotechniczne.

-W  tym trudnym czasie dla firm dystrybucyjnych chcemy dostarczyć producentom rolnym najlepszą i kompleksową ofertę – mówił prezes firmy Wojciech Osadkowski, otwierając pierwsze spotkanie, które już po raz trzeci odbyło się w Instytucie Zootechniki – PIB w Zakładzie Doświadczalnym w Pawłowicach koło Leszna.

Firma zaprezentowała odmiany oraz technologie nawożenia i ochrony wszystkich gatunków zbóż i rzepaku ozimego w doświadczeniach założonych na powierzchni ok. 40 ha. W prezentowanej ofercie pszenicy ozimej eksperci zwracali uwagę na nowość – odmianę Apostel (IGP Polska) podkreślając, że jest to absolutny lider sprzedaży na rynku niemieckim. Charakteryzuje się bardzo wysokim plonem ziarna doskonałej jakości, znakomitą zdrowotnością i odpornością na wyleganie.

Podczas zwiedzania pól rolnicy mogli dowiedzieć się, które odmiany pszenicy ozimej można siać na glebach lżejszych, a które np. w opóźnionym terminie. Ten drugi aspekt jest niezwykle ważny, ponieważ pszenicę coraz częściej wysiewa się w terminach opóźnionych, po burakach czy kukurydzy.

Ciekawe było też zaprezentowane na polu porównanie czterech różnych technologii ochrony fungicydowej pszenicy ozimej (standard, standard plus, premium i premium plus). Ochrona w standardzie była ochroną minimalną, opartą o środki starsze, sprawdzone, natomiast ochrona premium oparta była na nowościach rynkowych. Zastosowano m.in. fungicyd Elatus Plus zawierający substancję czynną Solatenol – odkrycie ostatnich lat i Plexeo zawierające metkonazol.

Eksperci firmy zaprezentowali siedem ścieżek technologicznych dla upraw rzepaku, pokazujących efekt działania produktów takich jak np. nawóz siarkowo-wapniowy Agro- SulCa i stabilizator azotu N-lock na odmianie DK Exalte.

Wśród prezentowanych nowości odmianowych rolnicy mogli zobaczyć poletka z odmianą Chopin F1 z hodowli Rapool oraz SY Florian z Syngenty. – W odmianie Chopin udało się skomponować najlepsze dla rzepaku cechy: wysokie plonowanie, odporność na choroby, w tym na wirusa żółtaczki rzepy. Można ją uprawiać na słabszych stanowiskach, i co bardzo ważne, odmiana ta jest tolerancyjna na okresowe niedobory wody – mówił Marcin Kaczmarek z działu badań i rozwoju. Wskazał też na zalety drugiej nowości – SY Florian (118 proc. wzorca w badaniach COBORU 2017 r.), która jest mieszańcem wysokoplonującym, odpornym na pękanie łuszczyn oraz wyleganie. Cechuje ją też wysoka odporność na zgniliznę twardzikową.

Dariusz Dziubaty, dyrektor marketigu w firmie Osadkowski SA zwrócił uwagę na odmianę SY Ilona. – To nowoczesna odmiana liniowa o potencjale odmian hybrydowych, wybitnie odporna na choroby podstawy łodygi, o grubych nasionach i dużej MTZ. Należy podkreślić, że odmiana ta toleruje słabsze kompleksy glebowe, a jest zalecana do uprawy w Wielkopolsce, na Kujawach i w województwie lubuskim.

Zgodnie z hasłem Zielonych Pól, w tym roku jednym z punktów spotkania były warsztaty z rozpoznawania chorób zbóż i rzepaku, które prowadzili pracownicy Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu, z profesorem Markiem Korbasem na czele. Pokazali między innymi prosty test na obecność grzybów na kłosach pszenicy, na podstawie którego określa się potrzebę wykonania zabiegu T3. Zwrócili uwagę na choroby stanowiące największe zagrożenie w uprawie zbóż i rzepaku. Przestrzegali producentów przed podstępną rdzą żółtą, która jeśli wystąpi na kłosie może zmniejszyć plon nawet o 50 proc., uczulali też na zagrożenie, jakie w ostatnim czasie dla rzepaku stanowi werticilioza, szczególnie na tych polach, na których rzepak przypada w zmianowaniu zbyt często.

Tekst Maja Olejarska


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat