Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy Twoje gospodarstwo poniosło straty z powodu suszy?
 
Tak, powyżej 70 proc.
Tak, poniżej 70 proc.
Nie


Wiadomości z branży
Zbiór kukurydzy na kiszonkę według Sano

Chcąc uzyskiwać wysokie wydajności mleka trzeba krowom dostarczyć możliwie najwyższej jakości pasze. Główną rolę w żywieniu mlecznic odgrywają pasze objętościowe, wśród których najczęściej używana jest kiszonka z kukurydzy. Wybranie do uprawy odpowiedniej odmiany to tylko pierwszy krok do wyprodukowania smacznej kiszonki. Równie ważny jest zbiór kukurydzy i przygotowanie jej do zakiszania.

Firma Sano 4 września w swoim ośrodku Sano Agrar Institut w Lubiniu koło Trzemeszna (woj. wielkopolskie) zorganizowała dla hodowców krów mlecznych pokaz zbioru kukurydzy na kiszonkę. Skoszona kukurydza była przywożona z pola i wysypywana przed czołem silosu, następnie kolejna maszyna wpychała materiał na silos. Potem rozprowadzona sieczka z kukurydzy była ubijana.

Chcąc uzyskać wysokiej jakości kiszonkę z kukurydzy najlepiej zebrać ją, gdy sucha masa łodygi wynosi ok. 24 proc., zaś sucha masa kolby 55-60 proc. Dr Ryszard Kujawiak radzi też, aby kosić wysoko (powyżej 30 cm), mocno rozdrobnić (ok. 0,8 cm, każde ziarno poćwiartowane), dobrze ugnieść (ponad 270 kg/m3). – W tym roku, ze względu na suszę i mniejszy z tego powodu plon, trzeba zwrócić szczególną uwagę na proces przygotowania kiszonki, aby była ona najwyższej jakości – mówił dr Kujawiak. – Zebranie w odpowiednim czasie, krótkie cięcie, dobre ugniecenie i przykrycie, a także zastosowanie preparatów do zakiszania, są niezbędne. W gospodarstwie w Lubiniu silosy z zakiszaną kukurydzą przykrywa się cienką folią, grubą folią oraz siatką lub włókniną.

W Sano Agrar Institut stado krów mlecznych liczy ok. 1,3 tys. sztuk, a średnia wydajność mleczna w laktacji to blisko 13 tys. l. Żywienie krów oparto na kiszonce z kukurydzy i dwa lata temu zrezygnowano z kiszonek z traw, ponieważ plonowanie w warunkach tego gospodarstwa nie było zadowalające. Uprawa kukurydzy odbywa się tu bezorkowo.

(Fem)


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat