Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy Pani/Pana gospodarstwo spełnia wymogi Dyrektywy azotanowej?
 
Tak
Nie
Trudno powiedzieć


Wiadomości z branży
Pfeifer & Langen zmodernizował cukrownię w Środzie Wielkopolskiej

30 października w Środzie Wielkopolskiej pod Poznaniem odbyło się oficjalne otwarcie zmodernizowanej cukrowni producenta cukru Diamant.

Obiekt stał się teraz jedną z najnowocześniejszych i najbardziej przyjaznych środowisku cukrowni w Europie. Inwestycja kosztowała ponad 260 mln zł, a wartość inwestycji planowanych przez Grupę Pfeifer & Langen w Polsce na lata 2017-19 wyniesie ponad 400 mln zł.

Dzięki nowej infrastrukturze cukrownia może przerabiać 12 tys. t buraków na dobę, co pozwala na produkowanie 250 tys. t cukru rocznie przy bardzo niskim zużyciu energii.

W kolejnym etapie planowanej rozbudowy zakład w Środzie Wlkp. zostanie wyposażony m.in. nowoczesną pakownię, halę spedycyjną z ośmioma rampami załadunkowymi oraz w pełni zautomatyzowany magazyn wysokiego składowania – pierwszy w branży w tej części Europy.

– Dzięki unowocześnieniu cukrowni w Środzie Wielkopolskiej nie tylko podnosimy swoją atrakcyjność na europejskim rynku, ale również zacieśniamy współpracę z lokalnymi rolnikami – podkreśla dr Roman Kubiak, prezes zarządu Pfeifer & Langen Polska. – Poza tym tworzymy nowe miejsca pracy, znajdujemy kolejnych partnerów wśród przedsiębiorców w Środzie i całej Wielkopolsce.         

Od ponad 20 lat Pfeifer & Langen Polska w swoich cukrowniach w Wielkopolsce zatrudnia ok. 600 osób, współpracując z 500 lokalnymi firmami i usługodawcami oraz z ponad 5 tys. wielkopolskich plantatorów buraków cukrowych. Pfeifer & Langen Polska z siedzibą w Poznaniu to jeden z największych producentów cukru w naszym kraju – ma ponad 25 proc. udziałów w polskim rynku cukrowniczym i dysponuje czterema cukrowniami: w Środzie Wielkopolskiej, Gostyniu, Miejskiej Górce oraz Glinojecku. W ciągu roku zakłady te produkują ponad 600 tys. t cukru.

(Fem)


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat