Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz sześć miesięcy działalności Jana K. Ardanowskiego na stanowisku ministra rolnictwa?
 
Dobrze
Źle
Nie mam zdania


Wiadomości z branży
Paliwo z serwatki, czyli wyzwania dla rolnictwa

Produkowana w Polsce żywność musi być coraz lepszej jakości, bo – jak przekonują eksperci – jesteśmy tym, co jemy, a największe szanse eksportowe mają państwa, które produkują nie tylko w konkurencyjnych cenach, ale również ekologicznie i bezpiecznie.

Kłopot w tym, że wykorzystywanych rolniczo gruntów systematycznie ubywa (między innymi ze względu na ekspansję miast), a swoje robią także postępujące zmiany klimatyczne. 11 grudnia ub.r. w warszawskiej siedzibie firmy Bayer odbyła się debata zatytułowana „W jaki sposób nauka odpowiada na wyzwania przyszłości?”. Dyskutowali o tym eksperci z branż: medycznej, ochrony zdrowia i rolniczej. Omawiali również inspirujące przykłady projektów badawczych.

Z pomocą mikroorganizmów

Wiele miejsca podczas dyskusji poświęcono wyzwaniom środowiskowym, nawiązując do odbywającego się wtedy w Katowicach szczytu klimatycznego. – Jednymi z największych wyzwań dla współczesnych gospodarek są zmiany klimatyczne związane z intensywnym użyciem paliw kopalnych, a także zapewnienie bezpieczeństwa i niezależności energetycznej oraz surowcowej – mówił dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel z Instytutu Inżynierii Środowiska Politechniki Poznańskiej.

Jedną z odpowiedzi na te wyzwania jest przyjazna dla środowiska nowa technologia wytwarzania biopaliw z kwaśnej serwatki będącej odpadem przy produkcji serów twarogowych i jogurtów. Została ona uhonorowana nagrodą AgroBioTop 2018 przez Komitet Biotechnologii PAN. Dzięki tej metodzie będzie można produkować biopaliwa i biochemikalia o neutralnej emisji gazów cieplarnianych. – Polska zajmuje czwarte miejsce w Europie, po Niemczech, Francji i Włoszech, w produkcji serów twarogowych. Rocznie na ich eksporcie zarabiamy ponad 4 miliardy złotych. Produktem ubocznym jest serwatka – tłumaczył Maciej Żylicz, przewodniczący kapituły nagrody AgroBioTop. – W Unii Europejskiej powstaje jej 50 milionów metrów sześciennych rocznie. Niezagospodarowana serwatka zwykle jest po prostu odprowadzana do ścieków. Zdarza się również, że trafia wprost do jezior czy rzek. Może to prowadzić do zaburzenia równowagi ekologicznej w tych akwenach. Potwierdzają to naukowcy. – W związku z rosnącą światową popularnością twarogów i jogurtów, znacząco zwiększa się ilość serwatki, która – niezagospodarowana – stanowi duży problem środowiskowy – ostrzegał dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel.

Tymczasem mikroorganizmy mogą przerobić składniki serwatki na kwas kapronowy (jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych) – cenny surowiec, który może mieć zastosowanie np. jako dodatek do pasz, środek antybakteryjny, ale również jako produkt pośredni do produkcji biopaliw i innych biochemikaliów. Co ciekawe, tą metodą w przyszłości będzie można wytwarzać również inne cenne związki chemiczne, utylizując przy tym różne odpady z przemysłu rolno-spożywczego.

Stop marnowaniu żywności

Państwa członkowskie Unii Europejskiej zobowiązały się do zmniejszenia odpadów żywności do 30 proc. w 2025 r. i do 50 proc. w 2030 r. Opracowana przez Piotra Oleśkowicza-Popiela nowa technologia wytwarzania biopaliw z wykorzystaniem odpadów organicznych wspomaga osiągnięcie tego celu, wpływa także na zróżnicowanie źródeł pozyskiwania energii. Nowatorska technologia pokazuje, że w przyszłości alternatywnym źródłem energii dla ropy, gazu czy innych paliw kopalnych może być pozyskiwanie tak zwanej „zielonej energii” z odpadów organicznych.

Podczas debaty na wyzwania w obszarze żywności zwracał uwagę również Marek Posobkiewicz, główny inspektor sanitarny w latach 2012-18. – Rozwój nauki i nowoczesne technologie pozwalają na produkowanie coraz większej ilości żywności smacznej, bezpiecznej i nadającej się do długiego przechowywania. Jednak ten okres dobrobytu nie rozwiązuje problemu głodu na świecie, a prowadzi do nadprodukcji i marnowania bardzo dużych ilości żywności – zaznaczył. Dane w tym względzie są zatrważające: każdego roku na świecie marnuje się ponad miliard ton żywności. Za większość strat odpowiadają konsumenci w krajach uprzemysłowionych: 13 proc. żywności kupowanej w Europie kończy w śmietniku, zaś w Stanach Zjednoczonych niemal 16 proc.

Troskę o zrównoważone rolnictwo, a także bezpieczną produkcję żywności, która nie będzie marnotrawiona wyraził także Markus Baltzer, prezes firmy Bayer. – Bayer odpowiada na globalne wyzwania zgodnie z motto „Science for a better life”. Działamy w obszarach najważniejszych dla człowieka, czyli ochrony zdrowia oraz żywności. Dostarczając innowacyjne leki i terapie, a także nowoczesne rozwiązania na rzecz zrównoważonego rolnictwa i żywności, już teraz wpływamy na dobrostan społeczeństwa – podkreślił Baltzer. – Naszym DNA są zasady zrównoważonego rozwoju – pozostającego w zgodzie z otoczeniem w wymiarze środowiskowym, gospodarczym i społecznym – dodał.

***

Nagroda AgroBioTop, przyznawana od 2017 r., honoruje młodych uczonych, których dokonania z zakresu biotechnologii przyczyniły się do rozwoju nauk rolniczych i wniosły wybitny wkład w rozwój rolnictwa. To coroczna indywidualna nagroda pieniężna (5 tys. euro), przyznawana przez niezależną kapitułę powołaną przez Komitet Biotechnologii PAN, a ufundowana przez firmę Bayer

Krzysztof Zacharuk


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat