Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy odczułeś/odczułaś już wpływ epidemii na działanie Twojego gospodarstwa?
 
Tak
Nie
Trudno powiedzieć


Wiadomości z branży
Krowie na zdrowie
 
Uczestnicy programu „Krowie na zdrowie” otrzymują kompleksowe informacje na temat użytków zielonych, kiszonek z traw i kukurydzy. Mogą także korzystać z porad specjalistów z dziedziny agrotechniki oraz żywienia zwierząt.

W programie uczestniczą Corteva Agriscience, Barenbrug, Claas oraz De Heus. Podczas Targów Ferma 2020 w Łodzi firmy te zorganizowały konferencję prasową, na której przybliżyły jego założenia oraz cele i zaprezentowały swoje portfolio, a także zakres świadczonych przez nie usług. Hanna Nowak, specjalistka ds. żywienia zwierząt Corteva Agriscience, omówiła różnice w odmianach kukurydzy typu dent i flint. Te pierwsze charakteryzują się większym potencjałem plonotwórczym, większą strawnością skrobi w żwaczu i miękkimi ziarniakami. Mają lepszy efekt stay green i są bardziej odporne na suszę. Z kolei kukurydza flint ma wczesny wigor, wcześniejszy o 7-10 dni termin kwitnienia oraz nieco większą odporność na chłody i wiosenne przymrozki.

- Im później zbieramy kukurydzę tym częściej powinniśmy wybierać odmiany z ziarnem typu dent. Dlaczego? Ponieważ każdego dnia wegetacji o 1 procent przyrasta skrobia, o tyle samo wzrasta strawność ziarna, a strawność pozostałej części rośliny pozostaje niezmienna – podkreślała Hanna Nowak.

Piotr Kowalski z Barenbrug zaprezentował nowe produkty swojej firmy. Szczególną uwagę zwrócił na lucernę otoczkowaną w technologii yellow jacket. – Zakłada ona otoczkowanie każdego nasionka specjalnym polimerem, w którym umieszczone są bakterie Rhizobium wiążące wolny azot z powietrza wraz z ich pożywką. Dzięki temu bakterie są żywe – wyjaśniał Kowalski.

Paweł Baurycza z firmy Class mówił o urządzeniach służących do zbioru zielonek na kiszonki oraz o coraz popularniejszej w Polsce technologii kukurydzy Shredlage, a Marcin Kryger, specjalista ds. bydła De Heus, opowiedział o programach oraz usługach oferowanych przez tę firmę. 

Mirosław Lewandowski


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat