Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Wieści z firm
Drób do Chin

14 czerwca Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała porozumienie z Chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA) w Szanghaju, otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamten rynek.

Jednym z elementów współpracy będzie prowadzenie szkoleń dla członków KRD tak, aby produkowane przez nich mięso drobiowe spełniało wszystkie wymogi prawne pozwalające na eksport z Polski do Chin. Kraj ten importuje mięso drobiowe głównie z Brazylii oraz zaledwie kilku pozostałych państw na świecie. Polska jest jedynym krajem UE dopuszczonym do sprzedaży drobiu na tamtejszy rynek. Obecnie uprawnienia do eksportu drobiu na chiński rynek ma sześć zakładów, w tym pięciu członków KRD oraz jedna chłodnia składowa.

W ub.r. wywieziono z Polski ok. 840 tys. t mięsa i podrobów z drobiu, o 18 proc. więcej niż rok wcześniej. Wartość eksportu wzrosła o 20 proc. i wyniosła 1,638 mld euro. Polski drób trafiał głównie na rynki unijne, ale wzrósł również jego eksport do Chin – w 2015 r. sprzedano 13,5 tys. t drobiu o wartości 25,2 mln euro. Chiny kupowały najchętniej tańsze elementy: mrożone skrzydła i nogi kurcząt, gęsi, indyków i kaczek. Polska eksportuje drób także do Hongkongu. Był to w 2015 r. największy wartościowo rynek zbytu z grona krajów trzecich. Eksport wyniósł 27 tys. t o wartości 36,3 mln euro.

(Fem)


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone