Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Pod naszym patronatem

Zboża to polska specjalność

2016-12-06

Kilkudziesięciu gości zgromadziła warszawska konferencja Federacji Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych zamykająca cykl czterech spotkań pod szyldem „Polskie zboża – najlepsza i bezpieczna żywność”.

24 listopada w Warszawie podsumowano to, o czym była mowa podczas wcześniejszych konferencji regionalnych w woj. kujawsko-pomorskim, łódzkim oraz dolnośląskim.

– Przy wsparciu Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych Agencji Rynku Rolnego udało nam się przybliżyć problemy, z jakimi na co dzień spotykają się nie tylko rolnicy, ale również przemysł młynarski, piekarniczy i konsumenci chcący kupić pieczywo dobrej jakości – tłumaczyła Barbara Jaworska, szefowa biura Federacji ZPDiWR, a jednocześnie koordynatorka cyklu konferencji. – Dziękuję wszystkim, którzy wspierali organizację kolejnych spotkań i pomagali w ich przygotowaniu – dodała.

Co czeka rolnictwo w przyszłości i jak będą kształtowały się ceny zbóż? Między innymi na te pytania starał się odpowiedzieć Wiesław Łopaciuk z Zakładu Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który wygłosił prelekcję „Rynek zbóż – perspektywy na sezon 2016/2017”. – Na niepewność i wahania cen zbóż wpływa wiele czynników, których część należy określić jako krajowe, a więc zależne od sytuacji wewnętrznej i zagraniczne. Na te drugie czynniki, jak chociażby rekordowe zbiory na świecie czy wzrost podaży eksportowej w rejonie Morza Czarnego nie mamy praktycznie żadnego wpływu – zauważył.

Z kolei Jadwiga Drożdż i Robert Mroczek (IERiGZ) mówili na temat przemysłu piekarskiego w Polsce i perspektyw jego rozwoju. – Kluczowe wydaje się dostosowanie struktury produkcji do nowych oczekiwań konsumentów. Zmiany w przemyśle piekarskim muszą dostrzegać także rolnicy i odpowiednio się do nich przygotować – podkreślał. – Zmiana struktury produkcji, poprawa jakości pieczywa i zapewnienie powtarzalności poszczególnych asortymentów – to rozwiązania, które mogłyby być podjęte przez piekarnie dla przezwyciężenia malejącego popytu krajowego – przekonywał Robert Mroczek.

Krzysztof Zacharuk


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone