Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Pod naszym patronatem

XXI Rolnik Farmer Roku

2015-02-09

6 lutego w Warszawie, podczas uroczystej gali konkursowej, dziesięciu laureatów w dziewięciu kategoriach otrzymało tytuł „Rolnika – Farmera Roku" i statuetkę „Złotego Jabłka".

Rolników do konkursu zgłaszają: ośrodki doradztwa rolniczego, izby rolnicze, Agencja Nieruchomości Rolnych, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i członkowie stowarzyszenia Polski Klub „Rolnik Farmer Roku”. W czerwcu 2014 r. na podstawie nadesłanych materiałów, kapituła konkursu wyłoniła spośród 312 zgłoszeń 27 finalistów XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Rolnik – Farmer Roku”. Od lipca do września 2014 r. przedstawiciele kapituły wizytowali ich gospodarstwa i wybrali 10 laureatów.

Celem Konkursu jest promowanie nowoczesnego rolnictwa i tych producentów rolnych, którzy dzięki pomysłowości, inicjatywie i rozumnemu działaniu potrafią dostosować swój warsztat pracy do zmieniającego się rynku i nowych realiów, szczególnie po przystąpieniu naszego kraju do UE.  Podstawowym kryterium oceny kandydatów w poszczególnych kategoriach była efektywność gospodarowania mierzona wydajnością i uzyskiwanymi dochodami.

- Wszyscy, którzy wzięli udział w XXI edycji konkursu to rolnicza elita, z której dumna może być cała Polska. Gospodarstwa i przedsiębiorstwa finalistów pokazują, jak można wspaniale się rozwijać i być konkurencyjnym na wymagających rynkach - podkreślał Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia „Polski Klub Rolnik - Farmer Roku”.

Leszek Świętochowski zwracając się do laureatów podziękował im, że mieli odwagę poddać się weryfikacji i podzielić się sukcesem z innymi. – Każda działalność gospodarcza wiąże się z ryzykiem, a rolnictwo w szczególności, bo dochodzi jeszcze nieprzewidywalny czynnik, jakim jest natura. Wy zaryzykowaliście i wam się udało– mówił prezes Świętochowski. – Z perspektywy lat widać, że historia tego konkursu przeplata się z historią ANR. To na gruntach agencji powstało wiele wspaniałych gospodarstw, późniejszych laureatów konkursu. A najlepszym przykładem jest Stadnina Koni Michałów – tegoroczny zwycięzca w kategorii przedsiębiorstwa rolnicze – produkcja zwierzęca, należąca do ANR. Stadnina w Michałowie, to nie tylko najlepsza stadnina koni arabskich czystej krwi w Polsce, ale i na świecie – dodał.

Zwycięzcom i wyróżnionym nagrody wręczali Dariusz Młotkiewicz, zastępca szefa Kancelarii Prezydenta RP, wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński, wiceminister rolnictwa Kazimierz Plocke, prezes ANR Leszek Świętochowski, poseł Jan K. Ardanowski (PiS) oraz europoseł Czesław Siekierski (PSL).

Laureatami konkursu zostali:

– gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła:

* Teresa i Mariusz Smolarkowie (Izabelin, woj. wielkopolskie), którzy uprawiają 100 ha, a specjalizują się w hodowli bydła mlecznego. Ich stado liczy 142 sztuki, w tym 80 krów mlecznych o średniej wydajności 9,5 tys. kg mleka. Produkcja roślinna ukierunkowana jest na pasze. Gospodarstwo dysponuje nowoczesnym parkiem maszynowym, a produkcja prowadzona jest w nowoczesny sposób, dzięki czemu uzyskuje ono wysoką efektywność gospodarowania.

* Patrycja i Wojciech Pruszkowscy (Stare Jemielite, woj. podlaskie), którzy prowadzą 100-hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w chowie bydła. Pogłowie liczy 295 szt., w tym 190 krów o wydajności ponad 9,2 tys. kg mleka. W gospodarstwie uprawia się głównie kukurydzę i trawy stanowiące bazę paszową.

– gospodarstwa rodzinne – hodowla trzody chlewnej:

* Dorota i Karol Kania (Szwarcenowo, woj. warmińsko-mazurskie), którzy specjalizują się w hodowli trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Ich stado liczy 450 sztuk, w tym 50 loch. Rocznie sprzedają ok. 1 tys. tuczników. Chlewnia wyposażona jest w mechaniczny sterowany komputerowo system wentylacji, a pasza zadawana jest specjalną linią. Nowoczesne budynki inwentarskie zapewniają odpowiedni dobrostan zwierząt. W gospodarstwie uprawia się głównie zboża, z których część przeznaczona jest na pasze.

– gospodarstwa agroturystyczne:

* Agnieszka Idzik-Napiórkowska (Małyszyn Dolny, woj. świętokrzyskie) od 2005 r. prowadzi 15-hektarowe gospodarstwo agroturystyczne „Małyszyński Zakątek” położone nad dwoma stawami na terenie Uroczyska Lasów Starachowickich. Gospodarstwo oferuje cztery pokoje z 12 miejscami noclegowymi oraz pełne wyżywienie. Przyrządzane przez gospodynię farsz z kaszy gryczanej oraz karp małyszyński wpisane są na Listę Produktów Regionalnych. Do dyspozycji gości jest altana wyposażona w piec chlebowy, wędzarnię i grill, gdzie można przygotować złowione w stawach ryby.

– gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu:

* Barbara i Andrzej Fronczykowie (Goworówek, woj. mazowieckie). Gospodarują na 95 ha, z czego 30 dzierżawią. Głównym kierunkiem w gospodarstwie jest hodowla bydła mlecznego. Stado liczy 90 krów, których wydajność wynosi ponad 8,3 tys. kg mleka. Krowy utrzymywane są w oborze wolnostanowiskowej, wyposażonej w halę udojową, wentylatory oraz stacje zadawania pasz treściwych. Rolnicy uprawiają rośliny stanowiące pasze dla bydła. W gospodarstwie prowadzona jest działalność pozarolnicza: transport ciężarowy i usługi dla rolnictwa.

– sadownictwo:

* Grażyna i Wiesław Podczaszyńscy (Jenkowice, woj. dolnośląskie) w 15-hektarowym gospodarstwie sadowniczym uprawiają głównie jabłonie (12,8 ha), a także czereśnie, śliwy i grusze. W sadzie stosuje się integrowaną ochronę roślin, a między drzewami stoją budki z rodzinami trzmieli. Zainstalowano w nim także generator, który walczy z chmurami gradowymi do wysokości ponad 15 tys. m. Dodatkowo nad drzewami czereśni rozpina się siatki przeciwgradowe, które chronią też owoce przed szpakami. W gospodarstwie znajdują się nowoczesne pomieszczenia do sortownia i przechowywania owoców.

 

– działy specjalne produkcji rolnej:

* Agnieszka i Robert Pucerowie (Gnatowo, woj. warmińsko-mazurskie) gospodarują na powierzchni 60 ha położonych na obszarze Natura 2000. Zajmują się pszczelarstwem. Prowadzą pasieki tradycyjnymi metodami, stosując innowacyjny materiał genetyczny. Pasieka Bartnik Mazurski liczy ponad 2 tys. pni pszczelich. Ta marka jest synonimem jakości i gwarancji pochodzenia oraz wizytówką regionu na imprezach targowych w kraju i za granicą. Ich miody jako jedyne w Polsce są certyfikowane w systemie Jakość i Tradycja. Na 60 ha uprawiają maliny wykorzystywane do produkcji miodu malinowego. Posiadają też hurtownię sprzętu pszczelarskiego i sklep regionalny.

– przedsiębiorstwa rolnicze – produkcja zwierzęca:

* Jerzy Białobok, prezes Stadniny Koni Michałów (woj. świętokrzyskie) ze stadniną zawodowo związany jest od 38 lat. Stadnina w Michałowie jest największą w Polsce i jedną z większych w Europie stadnin koni czystej krwi arabskiej. Konie z Michałowa są laureatami licznych wyróżnień i czempionatów na wystawach światowych. Oprócz 340 arabów stadnina hoduje 26 koni małopolskich o rzadkiej maści tarantowatej oraz kilkanaście kuców szetlandzkich. Od 2007 r. w Michałowie działa Europejskie Centrum Rozrodu Koni, w którym zdeponowano najlepsze nasienie ogierów stadnin niemal z całego świata. W spółce hoduje się też 650 sztuk bydła oraz gospodaruje na powierzchni ponad 664 ha.

– przedsiębiorstwa rolnicze – produkcja roślinna:

* Tadeusz, Czesław i Władysław Haase (Barniewice, woj. pomorskie) to bracia, którzy wspólnie z żonami prowadzą na Kaszubach ponad 1000-hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w produkcji roślinnej. Uprawiane są tu zboża, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki oraz kukurydza. Zboża uprawiane są w systemie bezorkowym, natomiast ziemniaki (na chipsy) metodą holenderską. Gospodarstwo wyposażone jest w najnowocześniejszy sprzęt i maszyny rolnicze. W gospodarstwie hodowane jest również bydło rasy Limousine, którego pogłowie liczy 70 sztuk oraz prowadzone są  usługi rolnicze i suszenie zboża oraz czyszczenie materiału siewnego.

– grupy producenckie:

* Paweł Pączka, prezes Grupy Producentów Owoców Galster (Wierzchucin, woj. kujawsko-pomorskie), która liczy 20 członków, a średnia powierzchnia ich gospodarstw to 8,5 ha. Zakres współpracy obejmuje: zaopatrzenie w środki do produkcji, wspólną sprzedaż, organizację transportu oraz inwestycje. Każdy z sadowników prowadzi integrowaną produkcję, dzięki czemu owoce są zdrowe i wysokiej jakości. Grupa produkuje ok. 5 tys. t jabłek, 300 t gruszek, 350 t śliwek i 40 t czereśni. Owoce przechowywane są w nowoczesnych chłodniach, sortowane i pakowane według indywidualnych wymagań zamawiającego, a następnie dostarczane do sklepów, hipermarketów i hurtowni w kraju oraz eksportowane.

***

Patronat honorowy nad konkursem sprawują: minister rolnictwa, prezes Agencji Nieruchomości Rolnych, rektor Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, a patronat medialny: TVP Regionalna, Pierwszy Portal Rolny oraz Agencja Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu APRA (miesięcznik „Przedsiębiorca Rolny”).

(Fem)

Zdjęcia Krzysztofa Zacharuka mozna obejrzeć w naszej fotogalerii


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone