Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Pod naszym patronatem

Polska na pierwszym miejscu w UE w produkcji drobiu

2015-09-14

Nasi drobiarze mają być z czego dumni – produkujemy najwięcej mięsa drobiowego i najwięcej drobiu eksportujemy, a więc zostawiliśmy w tyle Niemcy i Francję – podkreślalią naukowcy zajmujący się tą branżą, podczas rozpoczętego 14 września trzydniowego 27. Międzynarodowego Sympozjum Drobiarskiego, które tym razem odbywało się w Bydgoszczy.

Do stolicy Kujaw i Pomorza zjechało 215 członków polskiego oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej (organizatora sympozjum) oraz goście z ośmiu państw. Eksperci przedstawią 110 doniesień naukowych, a w pierwszym dniu sympozjum nagrodzono też trzy prace magisterskie na tematy drobiarskie, których autorkami są: Aleksandra Dunisławska (I miejsce), Justyna Jankowiak (II miejsce) i Mariola Urbańska (III miejsce).

Ponadto uroczyście nadano godność honorowego członka polskiego oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej prof. Teresie Majewskiej (UWM w Olsztynie), prof. Ewie Kapkowskiej (UR w Krakowie) oraz Piotrowi Siwierskiemu (MRiRW).

- Od ubiegłego roku Polska jest unijnym liderem w produkcji mięsa drobiowego – mówił prof. Andrzej Rutkowski. – W 2104 roku produkcja wzrosła o 7 procent w stosunku do 2013 roku. Nasi drobiarze potrzebują tylko 1,5 kilograma paszy na kilogram przyrostu brojlera kurzego, bardzo zmniejszyła się też liczba upadków – wynosi teraz mniej niż 3 procent.

Rośnie także eksport mięsa drobiowego, który w ub.r. wyniósł 708 tys. ton, a więc był większy o 15 proc. w stosunku do 2013 r. Sprzedajemy tuszki i elementy drobiowe głównie w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Czechach, Holandii, we Francji i na Słowacji.

Polski drób jest pożądany w Europie ze względu na niską cenę – średnio za 100 kg mięsa kurcząt trzeba zapłacić 136,1 euro, podczas gdy średnia unijna wynosi 191 euro/100 kg.

W Polsce rośnie także produkcja indyków i kaczek (tych ostatnich, jak przyznają naukowcy, głównie dzięki doskonałemu materiałowi genetycznemu z Francji), natomiast produkcja gęsi od lat utrzymuje się na tym samym poziomie.

(Fem)

Zdjęcia Tytusa Żmijewskiego można obejrzeć w naszej fotogalerii

Film można obejrzeć na naszym kanale na YouTube

Szczegółową relację z sympozjum zamieścimy w październikowym numerze „Przedsiębiorcy Rolnego”


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone