Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Prawo
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie z 14 grudnia 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym przedsiębiorcy mogą składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Ze wsparcia mogą korzystać przedsiębiorcy, którzy są zarejestrowani na terenie UE, zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski i są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR. W ramach dopłat przechowywane mogą być przez 90, 120 lub 150 dni tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych. Warunkiem skorzystania z dopłaty jest złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20 proc. wnioskowanej, a także złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu.

Zapraszamy do zakupu prenumeraty naszego miesięcznika, gdzie znajdziecie Państwo więcej ciekawych informacji


przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone