Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy uważasz, że pomoc oferowana rolnikom poszkodowanym przez suszę przez ministerstwo rolnictwa jest wystarczająca?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Prawo
Pasze z GMO do 2024 roku

Ministerstwo rolnictwa zamierza przedłużyć okres stosowania w żywieniu zwierząt pasz z GMO z 31 grudnia 2018 r. do 1 stycznia 2024 r. – poinformowała wiceminister rolnictwa Ewa Lech. 

Projekt ustawy zostanie wkrótce skierowany do konsultacji społecznych i uzgodnień międzyresortowych. Minister wyjaśniła, że resort zdaje sobie sprawę z sytuacji na rynku pasz, wymagań żywieniowych, szczególnie drobiu i świń oraz braku możliwości całkowitego wyeliminowania białka GM z żywienia zwierząt, ale nadal podejmuje działania, które mają ograniczyć stosowanie pasz z GMO i zastąpić białko z soi zmodyfikowanej genetycznie innym. Urzędnicy pracują też nad przepisami dotyczącymi dobrowolnego znakowania „wolne od GMO”, które pozwoli konsumentom na wybór żywności wyprodukowanej lub pochodzącej od zwierząt żywionych paszami bez GMO.

Termin wejścia w życie zakazu karmienia zwierząt paszami z GMO jest przesuwany od 2006 r. Powodem jego wprowadzenia była z jednej strony potrzeba uniezależnienia się od importu śruty z soi GM (Polska importuje jej ok. 2 mln t rocznie), a z drugiej obawy społeczne dotyczące organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Tymczasem analiza bilansu paszowego w Polsce wskazuje, że w naszej strefie klimatycznej nie ma alternatywnych pasz wysokobiałkowych, mogących całkowicie zastąpić importowaną śrutę sojową. Obecnie ok. 95 proc. wykorzystywanej w przemyśle paszowym śruty sojowej to śruta z nasion odmian zmodyfikowanych genetycznie, w związku tym 95 proc. produkowanych i sprzedawanych pasz przemysłowych dla drobiu i świń oraz ok. 90 proc. pasz dla bydła stanowią pasze oparte na zmodyfikowanym białku. Powołany w lutym 2017 r. zespół do spraw alternatywnych źródeł białka wskazał, że najlepszymi materiałami paszowymi są: soja, śruta rzepakowa, białko owadzie oraz rośliny strączkowe, po wyeliminowaniu składników antyżywieniowych.

(Fem)

 


przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat