Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy Twoje gospodarstwo poniosło straty z powodu suszy?
 
Tak, powyżej 70 proc.
Tak, poniżej 70 proc.
Nie


Prawo
Ubój na użytek własny

W resorcie rolnictwa trwają prace nad uproszczeniem zasad uboju na użytek własny. Urzędnicy proponują ułatwienia w zdobywaniu kwalifikacji przez osoby, które będą ubijać zwierzęta kopytne w gospodarstwie na własny użytek.

I tak ubój cieląt do szóstego miesiąca życia, świń, owiec i kóz na własny użytek będzie mogła przeprowadzić osoba pełnoletnia, która posiada odpowiednie kwalifikacje, co potwierdzi zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie, zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii albo na jego zlecenie przez inny podmiot. Produkty uzyskane z uboju na użytek własny nie będą mogły trafić na rynek.

Te wymagania nie dotyczą uboju drobiu, zajęcy i królików poza rzeźnią na potrzeby własne. Natomiast osoby ubijające drób, zające i króliki na terenie gospodarstwa w celu bezpośredniej dostawy małych ilości mięsa konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym będą musiały posiadać takie kwalifikacje, jak w przypadku uboju zwierząt kopytnych na użytek własny. Zmiany zostaną wprowadzone wraz z nowelizacją rozporządzenia z 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt.

(Fem)


przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat