VII Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu
2021-02-17
Spotkanie obejmie pięć paneli tematycznych i pięć debat, które będą transmitowane w jakości telewizyjnej. Transmisja będzie dostępna w mediach społecznościowych oraz na multiportalu rolnym agropolska.pl. Zaawansowana platforma umożliwi zadawanie pytań na żywo oraz prezentacje partnerów w wirtualnym katalogu.
Kongres rozpocznie się 3 marca. Jego uczestnicy dowiedzą się, jakie wyzwania i priorytety niesie Wspólna Polityka Rolna na lata 2021-27, jak WPR będzie wspierać działania rolników w zakresie ochrony środowiska i klimatu, jak biologizacja i cyfryzacja rolnictwa poprawiają efekty ekonomiczne gospodarstw, jak innowacyjne rozwiązania mogą podwyższyć jakość i zwiększyć wydajność pracy w rolnictwie.
A jak wygląda szczegółowy program?
3 marca 2021 r.
- 10.00-10.15 – uroczyście otworzą EKMA Roman Wiatrowski, prezes Związku Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy, Mariusz Olejnik, p. o. prezesa Federacji Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych oraz Emmanuelle Mikosz, koordynatorka ds. współpracy z państwami członkowskimi European Landowners' Organization.
- 10.15-11.35 – panel I – Wyzwania i priorytety WPR w latach 2021-27:
*Czy WPR spełni pokładane w niej nadzieje? – Allan Buckwell, emerytowany profesor Imperial College London, członek Fundacji RISE, specjalny doradca European Landowners' Organization;
*Nowa Wspólna Polityka Rolna – Maciej Golubiewski, dyrektor gabinetu Janusza Wojciechowskiego, komisarza ds. rolnictwa i rozwoju wsi UE;
*Wyzwania stojące przed polską wsią i rolnictwem w nowej perspektywie budżetowej WPR – Nina Dobrzyńska, dyrektor Departamentu Klimatu i Środowiska w MRiRW
*Główne założenia i cele Planu Strategicznego dla WPR – dr hab. Walenty Poczta, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
- 11.35-12.35 – debata I – W jaki sposób nowa WPR i Europejski Zielony Ład posłużą wsparciu działań w zakresie ochrony środowiska i klimatu.
Uczestnicy: Mateusz Ciasnocha, Rolnik & Regenerative Agriculture Fellow, COP26 – Climate Champions; Nina Dobrzyńska, dyrektor Departamentu Klimatu i Środowiska w MRiRW; Maciej Golubiewski, dyrektor gabinetu Janusza Wojciechowskiego, komisarza ds. rolnictwa i rozwoju wsi UE; Mariusz Olejnik, p.o. prezesa Federacji Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych; dr hab. Walenty Poczta, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Moderatorem debaty będzie Emmanuelle Mikosz, koordynatorka ds. współpracy z państwami członkowskimi European Landowners' Organization.
- 12.45-13.45 – panel II – Biologizacja, cyfryzacja i współpraca – opłacalność produkcji rolnej w Polsce dziś i jutro:
*Wspólna sprawa – wyzwania dla sektora agro – Waldemar Raczkiewicz, Artur Waraksa, eksperci ekonomiczni ING Banku Śląskiego SA;
*Rolnictwo 4.0, czyli biologizacja i cyfryzacja – Tomasz Zdziebkowski, prezes Top Farms sp. z o.o.;
*Integracja i współpraca drogą do rozwoju gospodarstw rolnych – Grzegorz Brodziak, dyrektor zarządzający Goodvalley.
- 13.45-14.45 – debata II – Jak innowacyjne rozwiązania mogą podwyższyć jakość i zwiększyć wydajność pracy w rolnictwie?
Uczestnicy: Wojciech Bąk, agronom, specjalista ds. produkcji roślinnej, Goodvalley; Aleksander Bomberski, broker innowacji, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie; Małgorzata Sawczenko, specjalistka ds. upraw polowych KST Konsulting sp. z o.o.; Jarosław Wańkowicz, przewodniczący Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP; Tomasz Zdziebkowski, prezes Top Farms sp. z o.o. Moderatorem debaty będzie Zbigniew Studniarski, prezes Agencji Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu APRA sp. z o.o., miesięcznik „Przedsiębiorca Rolny”.
- 15.30-16.30 – panel III – Wyzwania na rynku mięsa – wymagania konsumenckie, prawne i ekonomiczne:
*Neutralna dla klimatu i wolna od antybiotyków produkcja wieprzowiny w modelu od pola do stołu na przykładzie Goodvalley – Grzegorz Brodziak, dyrektor zarządzający Goodvalley;
*Rynek mięsa w Polsce – globalne i lokalne wektory zmian – dr Magdalena Kowalewska, analityczka sektora Food&Agri BNP Paribas;
*Wyzwania w produkcji mięsa w obliczu pandemii, Europejskiego Zielonego Ładu oraz rosnących wymogów dotyczących ochrony zwierząt – dr lek. wet. Bogdan Konopka, główny lekarz weterynarii, Główny Inspektorat Weterynarii.
- 16.30-18.00 – debata III – Jak generować zyski w chowie i hodowli bydła, trzody chlewnej oraz drobiu?
Uczestnicy: Jan Biegniewski, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS; Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – IG; Leszek Hądzlik, prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka; Artur Markowski, dyrektor regionalny ds. korporacyjnych, region korporacyjny Opole ING Banku Śląskiego SA; Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego; Dorota Śmigielska, analityczka rynku mleka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka; Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego; Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Moderatorem debaty będzie Mirosław Lewandowski, redaktor prowadzący dział produkcja zwierzęca portalu Agropolska.pl
4 marca 2021 r.:
- 10.00-11.05 – panel IV – Woda i gleba w kontekście zmian klimatycznych:
*Aspekty ekologiczne, środowiskowe i ekonomiczne wycofywania substancji czynnych i środków ochrony roślin dla produkcji roślin rolniczych – dr hab. Marek Mrówczyński, dyrektor Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu;
*Biologizacja jako naturalny kierunek działań w rolnictwie – Krzysztof Gawęcki, Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra;
*Czy zmiany klimatyczne wpływają na szkody w uprawach? – Bernard Mycielski, zastępca dyrektora Biura Likwidacji Szkód Concordia Polska Grupa Generali.
- 11.05-12.05 – debata IV – Rozwój innowacji przyjaznych środowisku. Jaka jest rola środków ochrony roślin i nawozów w redukcji negatywnego oddziaływania na przyrodę.
Uczestnicy: Paweł Kaczmarek, prezes Jagrol sp. z o.o.; dr hab. Marek Mrówczyński, dyrektor Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu; Artur Szymczak, dyrektor Kuhn Maszyny Rolnicze sp. z o.o. Moderatorem debaty będzie Emmanuelle Mikosz.
- 12.15-13.30 – panel V – Uprawa gleby sprzyjająca utrzymaniu żyzności i pojemności wodnej jako fundament plonu:
*Gospodarowanie wodą w rolnictwie w obliczu susz – dr hab. inż. Wiesław Dembek, zastępca dyrektora ds. naukowych Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego w Falentach;
*O czym należy wiedzieć, by susza mniej doskwierała roślinom – zabiegi agrotechniczne – dr hab. inż. Tomasz Piskier, prof. PK, Politechnika Koszalińska;
*Nowoczesne technologie i techniki w rolnictwie – dr hab. Tomasz Piechota, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu;
*Nowoczesne rozwiązania Kuhn w uprawie i siewie – Artur Szymczak, dyrektor Kuhn Maszyny Rolnicze sp. z o.o.
13.30-14.55 – debata V – Jaki jest wpływ skutków zmiany klimatu na produkcję buraków, kukurydzy, rzepaku i zbóż?
Uczestnicy: Piotr Doligalski, członek zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych; Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy; Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż; Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych; Bernard Mycielski, zastępca dyrektora Biura Likwidacji Szkód Concordia Polska Grupa Generali; Krzysztof Nykiel, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. Moderatorem debaty będzie Emmanuelle Mikosz, koordynatorka ds. współpracy z państwami członkowskimi European Landowners' Organization.
Kongres będzie można obserwować na portalu agropolska.pl i na koncie agropolska.pl na FB (bezpłatnie, bez rejestracji) oraz na stronie kongresagrobiznesu.pl (bezpłatnie, po rejestracji). Na https://kongresagrobiznesu.pl/o-7-ekma/ można znaleźć szczegółowy program EKMA i zarejestrować się na to wydarzenie.
VII EKMA organizuje Związek Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy
(Fem)