EU Agro-Trade Platform
2021-03-22
Agro Promotion i Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zapraszają do udziału w trzydniowym wydarzeniu (24-26 marca) EU Agro-Trade Platform, realizowanym w ramach Europejskiego Forum Rolniczego.
W tym roku, zamiast tradycyjnych spotkań odbywających się stacjonarnie w Jasionce k. Rzeszowa, organizatorzy udostępnią nowe narzędzie do networkingu i wymiany doświadczeń za pośrednictwem interaktywnej platformy online.
Misją EU Agro-Trade Platform jest umożliwienie nawiązania nowych kontaktów biznesowych oraz stworzenie profesjonalnego narzędzia do wyszukiwania ofert korzystnej współpracy na rynku lokalnym i międzynarodowym. Platforma będzie skupiać przedstawicieli sektora rolno-spożywczego, z Polski oraz rynków zagranicznych.
– Rynek rolno-spożywczy nie został dotknięty przez pandemię Covid-19 tak mocno, jak inne branże, jednak miniony rok znacznie wpłynął na zasady jego funkcjonowania. Producenci rolni świadomi rosnących oczekiwań konsumentów w zakresie jakości żywności, stoją przed wyzwaniem zapewnienia nie tylko bezpieczeństwa żywnościowego, ale takiego doboru systemów i środków produkcji, które zminimalizują negatywny wpływ na środowisko. Nie można jednak zapominać, że pandemia w wielu przypadkach spowodowała ograniczenie możliwości rozwoju przedsiębiorstw. W ramach inicjatywy EU Agro-Trade Platform chcemy kontynuować dyskusję o najistotniejszych problemach i wyzwaniach stojących przed polskim rolnictwem, ale również stworzyć przestrzeń do nawiązywania kontaktów biznesowych – tym razem wirtualnie – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, współorganizator wydarzenia.
Rejestracja do bezpłatnego udziału w EU Agro-Trade Platform na https://www.forum-jasionka.pl trwa do 23 marca 2021 r., natomiast wirtualne spotkania biznesowe 1:1 odbędą się w dniach 24-26 marca 2021.
Indywidualnym spotkaniom B2B będą towarzyszyć webinaria dotyczące bieżących zagadnień związanych z konkurencyjnością produkcji rolno-spożywczej oraz międzynarodową wymianą towarów. Do udziału w wirtualnej dyskusji zostaną zaproszeni eksperci oraz przedsiębiorcy z branży.
25 marca godz. 10:00: webinar „Polskie produkty rolno-spożywcze na rynkach zewnętrznych”.
Jak przełamywać główne bariery eksportu żywości poza kraje UE, zmienić jego strukturę i zachęcić rodzime firmy do wysyłania swoich produktów na rynki afrykańskie czy azjatyckie? Czy eksport żywności może zniwelować ogromny deficyt w handlu z Azją? Gdzie powinniśmy eksportować żywność przetworzoną? Jak na sytuację polskich producentów wpłynie brexit – to dla nich szansa czy zagrożenie?
W ramach pierwszego webinaru organizatorzy zapraszają do wirtualnej dyskusji o szansach dla rolnictwa, jakie płyną z rosnącego popytu na polskie produkty żywnościowe. Do udziału w wirtualnej debacie zostali zaproszeni m.in. John Clarke, dyrektor ds. stosunków międzynarodowych w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Komisji Europejskiej, dr Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i krajów spoza UE.
25 marca godz. 13:00: webinar „Znaczenie innowacji w rolnictwie i możliwości finansowania w ramach WPR”.
Na jakim etapie wdrażania smart farmingu są polscy rolnicy? Jakie produkty i usługi oferują dostawcy środków ochrony roślin i nawozów oraz cyfrowych narzędzi wspomagających prace polowe? Czy integrowana ochrona roślin pomoże ograniczyć presję na środowisko i ochronić bioróżnorodność? Jak efektywnie wprowadzić i skoordynować działania dotyczące innowacyjności na wsi oraz zapewnić współdziałanie rolnictwa, biznesu oraz administracji rządowej? Skąd pozyskać na to środki?
Do udziału w wirtualnej dyskusji o tym, jak zwiększać wydajność rolnictwa oraz obniżać koszty poprzez wdrażanie innowacji zostali zaproszeni m.in.: Marek Zagórski, sekretarz stanu w KPRM, zastępujący przewodniczącego Komitetu Rady Ministrów ds. Cyfryzacji, dr Jerzy Plewa, ekspert Team Europe, dr Kerstin Burseg, programme manager innovation w EIT Food, dr Witold Łykowski, kierownik Działu Badań i Rozwoju BASF Polska, przedstawiciele DG AGRI oraz KOWR.
26 marca godz. 14:30: webinar „Wykorzystanie wody w rolnictwie a zmiany klimatyczne”.
Jakie perspektywy ma przed sobą polskie rolnictwo w kontekście dostępu do zasobów wodnych, obserwowanych zmian klimatu, wzrostu roli działań związanych z ochroną przyrody, konieczności ograniczenia emisji gazów cieplarnianych oraz zmian strukturalnych gospodarstw rolnych i wielofunkcyjności obszarów wiejskich? Jak na produkcję rolną wpływają ekstremalne zjawiska pogodowe – susze i powodzie? Czy Polska może skorzystać z doświadczeń innych krajów, które wprowadziły innowacyjne rozwiązania w zakresie gospodarowania wodą na potrzeby rolnicze?
Do udziału w webinarze zostali zaproszeni: Inmaculada Bravo Domínguez z Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywienia Hiszpanii, dr Tomasz Szymczak, ekspert Pracowni Gospodarki Wodnej Hydrosfera, dr Hester Biemans z Wageningen University & Research (Holandia), Matusz Balcerowicz, dyrektor Departamentu Innowacji KOWR, a także przedstawiciele MRiRW i Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie.
W związku z pandemią COVID-19 w 2020 r. III. edycja Europejskiego Forum Rolniczego została odwołana. Następna edycja planowana jest na wiosnę 2022 r.
Patronem prasowym wydarzenia jest nasz miesięcznik „Przedsiębiorca Rolny”.
(Fem)
Komentarze
Brak komentarzy