Rynek drobiu i jaj w 34 tygodniu 2021 roku
2021-09-24
1. Ceny skupu drobiu rzeźnego
| Towar | Cena (zł/tonę) | Zmiana ceny (%) | |
| 2021.08.29 | 2021.08.22 | ||
| kurczęta typu brojler | 4136 | 4156 | -0,5 |
| indory | 4958 | 5104 | -2,9 |
| indyczki | 4887 | 4931 | -0,9 |
| kaczki typu brojler | 4985 | 4976 | 0,2 |
| gęsi tuczone | 9828 | 9568 | 2,7 |
| kury mięsne ze stad reprodukcyjnych, | nld | 2631 | – |
2. Ceny sprzedaży mięsa drobiowego
| Towar | Cena (zł/tonę) | Zmiana ceny (%) | |
| 2021.08.29 | 2021.08.22 | ||
| tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj | 6731 | 6809 | -1,1 |
| tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami | 5874 | 6036 | -2,7 |
| tuszki indyków patroszonych 73% | 10939 | 10750 | 1,8 |
| ćwiartki z kurczaka | 4302 | 4407 | -2,4 |
| skrzydła z kurczaka | 6004 | 6262 | -4,1 |
| filety z piersi kurczaka | 14966 | 14932 | 0,2 |
| nogi z kurczaka | 7810 | 7867 | -0,7 |
| podudzia z kurczaka | 5854 | 6074 | -3,6 |
| uda z kurczaka | 7032 | 6955 | 1,1 |
| filety z piersi indyka | 15088 | 15441 | -2,3 |
| skrzydła z indyka | 6596 | 6568 | 0,4 |
| udźce z indyka | 10080 | 9845 | 2,4 |
| podudzia z indyka | 5817 | 6119 | -4,9 |
| wątroby z kurczaka | 3040 | 3102 | -2 |
| wątroby z indyka | 5324 | 5313 | 0,2 |
3. CENY SKUPU JAJ DO PRZETWÓRSTWA
| 2021.08.29 | 2021.08.22 | Zmiana ceny (%) | |
| Towar | zł/100 sztuk | ||
| Jaja do przetwórstwa | 3477 | 3125 | 11,3 |
4. CENY SPRZEDAŻY JAJ SPOŻYWCZYCH
| Towar | 2021.08.29 | 2021.08.22 | Zmiana ceny (%) |
| zł/100 sztuk | |||
| Jaja klasy XL wg systemów chowu (krajowe): | |||
| klatkowy | 52,57 | 55,08 | -4,6 |
| Jaja klasy L wg systemów chowu (krajowe): | |||
| klatkowy | 41,86 | 40,6 | 3,1 |
| ściółkowy | 46,36 | 47,42 | -2,2 |
| wolny wybieg | 53,19 | 52,04 | 2,2 |
| Jaja klasy M wg systemów chowu (krajowe): | |||
| klatkowy | 33,35 | 32,78 | 1,7 |
| ściółkowy | 40,21 | 42,79 | -6 |
| wolny wybieg | 46,05 | 45,56 | 1,1 |
| ekologiczny | 78,67 | 77,3 | 1,8 |
| Jaja klasy S wg systemów chowu (krajowe): | |||
| klatkowy | 22,71 | 19,88 | 14,2 |
*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW
Komentarze
Brak komentarzy