Rynek mleka i wołowiny w 51 tygodniu 2021 roku

2022-01-03

1. Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.

MakroregionListopadPaździernikMiesięczna zmiana
Północny181,9169,87,1
Centralny173,0160,18,0
Południowo-wschodni164,1157,44,2
Zachodni164,1157,44,2
Polska177,4165,87,0

2. Średnia ważona cena skupu mleka ekologicznego netto (bez VAT) w zł/100 kg.

TowarListopadPaździernikMiesięczna zmiana
Mleko ekologiczne216,2203,86,1

3. Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.

WyszczególnienieListopad 2021Listopad 2020Listopad 2019Zmiana ceny [proc.] w 2021 r. w stos. do lat: 
Polska   20202019
 177,44155,43140,6214,226,2

4. Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich

TowarPOLSKA  
 Cena zł/100kg Tygodniowa zmiana ceny (%)
 19.12.202112.12.2021 
Masło Ekstra w blokach2 6062 633-1
Masło Ekstra konfekcjonowane2 7062 721-0,6
Mleko odtłuszczone w proszku1 4061 427-1,5
Mleko pełne w proszku1 5721 579-0,4
Ser Edamski190018651,9
Ser Gouda196919650,2

5. Ceny zakupu bydła rzeźnego w Polsce

Kategoria bydław.ż.* [zł/kg] mpc* [zł/tonę] zm. ceny [%]
 26.12.202119.12.202126.12.202119.12.2021 
Bydło ogółem9,088,9117 52917 1941,9
bydło 8-12 m-cy (Z)9,168,8616 99516 4463,3
byki 12-24 m-ce (A)10,279,8519 26518 4844,2
byki > 24 m-cy (B)9,929,7718 61118 3341,5
wolce > 12 m-cy (C)**
krowy (D)7,57,4515 39415 3070,6
jałówki > 12 m-cy (E)9,489,3918 29918 1270,9
*jest to cena netto zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni lub zakupiony przez rzeźnię pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład czyli wraz z kosztami transportu dostawcy jak i rzeźni jeśli poniosła ona koszty transportu związane z zakupem żywca. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.)niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane Polsce w roku 2010: bydło ogółem – 0,507 (było 0,521);
byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540);
krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530),
mpc – masa poubojowa ciepła

*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy