Rynek mleka i wołowiny w 6 tygodniu 2021 roku
2021-02-20
1. Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.
Makroregion | Grudzień | Listopad | Miesięczna zmiana |
Północny | 161,0 | 161,8 | -0,5 |
Centralny | 143,5 | 144,3 | -0,6 |
Południowo-wschodni | 151,4 | 149,2 | 1,5 |
Zachodni | 149,1 | 147,2 | 1,3 |
Polska | 155,2 | 155,4 | -0,1 |
2. Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.
Wyszczególnienie | gru.20 | gru.19 | gru.18 | Zmiana ceny [proc.] w 2018 r. w stos. do lat: | |
Polska | 2019 | 2018 | |||
155,24 | 142,47 | 142,45 | 9 | 9 |
3. Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich
POLSKA | |||
Towar | Cena zł/100kg | Tygodniowa zmiana ceny [%] | |
14.02.2021 | 07.02.2021 | ||
Masło Ekstra w blokach | 1 524 | 1 534 | -0,6 |
Masło Ekstra konfekcjonowane | 1 653 | 1 634 | 1,1 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 990 | 1 009 | -1,9 |
Mleko pełne w proszku | 1 237 | 1 283 | -3,6 |
Ser Edamski | 1323 | 1361 | -2,8 |
Ser Gouda | 1429 | 1446 | -1,2 |
4. Ceny zakupu bydła rzeźnego w Polsce
Kategoria bydła | w.ż.* [zł/kg] | mpc* [zł/tonę] | zm. ceny [%] | ||
14.02.2021 | 07.02.2021 | 14.02.2021 | 07.02.2021 | ||
Bydło ogółem | 6,7 | 6,75 | 12 926 | 13 034 | -0,8 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,57 | 6,65 | 12 183 | 12 334 | -1,2 |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,52 | 7,49 | 14 115 | 14 052 | 0,5 |
byki > 24 m-cy (B) | 7,48 | 7,49 | 14 032 | 14 049 | -0,1 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | — | * | — |
krowy (D) | 5,13 | 5,17 | 10 541 | 10 624 | -0,8 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,98 | 7,02 | 13 467 | 13 548 | -0,6 |
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane Polsce w roku 2010: bydło ogółem – 0,507 (było 0,521);
byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540);
krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530),
mpc – masa poubojowa ciepła
5. Średnie ceny zakupu cieląt od 8 dni do 4 tygodni oraz młodego bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy
Kategoria bydła | Jednostka | Cena zakupu | ||
14.02.2021 | 07.02.2021 | 09.02.2020 | ||
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny | zł/szt | 617,17 | 612,44 | 593,9 |
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny | zł/szt | 881,05 | 920,2 | 898,56 |
Młode bydło opasowe 6-12 m-cy | zł/kg w.ż. | nld | nld | — |
* – z uwagi na ustawowy wymóg nieidentyfikalności danych, ceny nie podano
*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW
Komentarze
Brak komentarzy