Kukurydza inspiruje młodych kucharzy
2024-01-10
30 listopada ub.r. w hotelu Narvil w Serocku odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Kukurydzy (PZPK). Podczas spotkania prezes PZPK prof. Tadeusz Michalski podsumował zbiory i produkcję kukurydzy w sezonie 2023. Jak podkreślił, plantatorom dały się we znaki wysokie koszty produkcji oraz niskie ceny kukurydzy. Pomimo trudności w ciągu ostatnich lat powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce znacznie wzrosła.
Jakie są prognozy na kolejny rok? Z danych ARiMR wynika, że powierzchnia tej uprawy osiągnie 1,864 mln ha. W programie konferencji prasowej znalazł się także wykład przedstawiający produkcję i zbiory kukurydzy cukrowej w Polsce w 2023 r. przygotowany przez Annę Kołakowską z FNPSMS oraz praktyczne informacje, dlaczego warto jeść kukurydzę, które przedstawił dietetyk i trener kulinarny Adam Wesoły. Odbył się również finał konkursu „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy.
W zmaganiach wzięło udział pięć najlepszych dwuosobowych zespołów wyłonionych w trakcie preselekcji z zespołów, które nadesłały swoje zgłoszenia do konkursu. Zwyciężył w składzie Dominika Molenda i Alan Józefiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu za danie „Kukurydziany raj”. II miejsce zajął zespół w składzie Natalia Goździk i Oskar Radoła z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Bydgoszczy (danie „Zagubieni w kukurydzy”). Na III miejscu uplasował się zespół w składzie Weronika Kula i Amelia Słanek z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach (danie „Kukurydziane cudo”).
Fot. Magdalena Kowalczyk
Komentarze
Brak komentarzy