Pomoc dla przedsiębiorczych
2019-02-01
1 stycznia weszły w życie nowe przepisy, które pozwolą zmniejszyć koszty i poprawić konkurencyjność gospodarstw. – Dochody polskich rolników powinny pochodzić przede wszystkim z produkcji rolniczej. Państwo im w tym pomoże – zadeklarował minister rolnictwa Jan K. Ardanowski.
– Organizowanie się rolników, by wspólnie działać na rynku, ale też ich bezpośrednia indywidualna zaradność – to dwa kierunki, które sprawią, że producenci zaczną uzyskiwać dochody, jakich do tej pory nie mieli – przekonywał 4 stycznia minister rolnictwa. – Państwo musi ich w tym wspierać, stąd szereg znowelizowanych ustaw, które ułatwią gospodarzom działalność, ograniczą obciążenia administracyjne i wpłyną na zmniejszenie kosztów produkcji – podkreślał Ardanowski.
Tańsze tankowanie
Pierwsza ze znowelizowanych ustaw, przyjęta 9 listopada 2018 r., która obowiązuje od 1 stycznia br., dotyczy zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej. Zmiana przepisów pozwala na podniesienie limitu zużywanego oleju napędowego na ha upraw rolnych. Dotąd rolnikowi przysługiwał zwrot do 86 l paliwa/ha, natomiast od stycznia jest to 100 l/ha. Dodatkowe pieniądze mogą zaoszczędzić hodowcy bydła oraz producenci mleka. Poza 100 zł do każdego ha, przysługuje im również dopłata do paliwa wykorzystywanego przy chowie i hodowli bydła. W tym przypadku limit zwrotu podatku akcyzowego jest wyliczany jako iloczyn 30-krotności ustalonej przez rząd stawki zwrotu akcyzy oraz średniej liczby bydła, które hodował rolnik w roku poprzedzającym złożenie wniosku. Liczba bydła jest podawana w dużych jednostkach przeliczeniowych (DJP). Oznacza to, że rolnik za każdą 1 DJP bydła otrzyma dopłatę do paliwa rolniczego w wysokości 30 zł.
Stawkę zwrotu akcyzy od 1 l paliwa w danym roku Rada Ministrów ma określać poprzez rozporządzenie wydawane nie jak dotąd do 30 listopada, lecz do 31 grudnia roku poprzedniego. Wyższą pomoc finansową dla producentów rolnych w formie zwrotu podatku akcyzowego ministerstwo rolnictwa tłumaczy potrzebą zwiększenia konkurencyjności polskich gospodarstw na unijnym rynku. – Nie jest to powszechne w Unii Europejskiej działanie. Natomiast u nas sprawdza się doskonale, także dzięki swojej prostocie. Nie potrzeba skomplikowanych procedur. Rolnik po refundację poniesionych kosztów musi po prostu udać się tam, gdzie ma najbliżej, czyli do urzędu gminy – tłumaczył minister przypominając, że na tegoroczne dopłaty do paliwa rolniczego rząd przeznaczył 1,2 mld zł. Zwrot akcyzy wyniesie 1 zł/l paliwa.
Zwolnieni z podatku
Od 1 stycznia obowiązuje także, przyjęta 9 listopada 2018 r., nowelizacja niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników w ramach rolniczego handlu detalicznego. Jak twierdzi ministerstwo, wychodzi ona naprzeciw oczekiwaniom gospodarzy, którzy chcą sprzedawać swoje produkty zarówno nieprzetworzone, jak i przetworzone, np. dżemy, przetwory warzywne czy wędliny z produktów z własnego gospodarstwa. Dla rolników prowadzących handel detaliczny została podważona kwota przychodów zwolnionych z podatku z 20 tys. do 40 tys. zł. Po przekroczeniu tego limitu podatek obrotowy wyniesie 2 proc. Nowe przepisy rozszerzają możliwości sprzedaży produktów spożywczych m.in. do sklepów, restauracji, stołówek, jadalni czy gospodarstw agroturystycznych pod warunkiem, że zakłady te będą zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce produkcja żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem. Sprzedaż będzie musiała zostać udokumentowana w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności. Limity ilościowe dla sprzedaży żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego określa rozporządzenie ministra rolnictwa z grudnia 2016 r.
Ustawa wprowadza wymóg, aby w miejscu zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący RHD, w tym przez pośrednika, umieszczony był w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta, napis „rolniczy handel detaliczny” wraz z danymi producenta.
– Zaoferowaliśmy najlepsze w Europie rozwiązania pozwalające urynkowić produkcję z małych gospodarstw. W tym roku przeprowadzimy dużą akcję informacyjno-promocyjną, w którą zaangażowane będą między innymi służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności – zapowiedział Ardanowski.
MOL-om będzie łatwiej
Z kolei ustawa nowelizująca ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przyjęta 4 października 2018 r., wprowadza ułatwienia dla rolników chcących prowadzić produkcję żywności na małą skalę i wprowadzać ją na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji. Zniesiony został obowiązek sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu oraz obowiązek informacyjny dla podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (tzw. MOL). Odtąd łatwiej jest też rozpocząć działalność podmiotom chcącym produkować żywność na niewielką skalę w pomieszczeniach domowych. Zniesiony został obowiązek zatwierdzenia tego rodzaju działalności przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Od 1 stycznia podmioty zamierzające prowadzić taką działalność są zobowiązane jedynie do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów w sanepidzie. Ułatwienia te dotyczą w szczególności produkcji żywności pochodzenia roślinnego.
– Zmiany dają duże możliwości rozwoju bardziej przedsiębiorczym i zaradnym rolnikom, których nie satysfakcjonuje wyłącznie sprzedaż produktów z własnego gospodarstwa, więc chcieliby rozwinąć działalność na trochę większą skalę. Dotąd utworzenie i zalegalizowanie MOL-a było bardzo skomplikowane. Znosimy wszystkie bariery po to, żeby na nowo rozbudzić silnie zakorzenioną rolniczą zaradność – mówi minister rolnictwa.
Alternatywa dla GMO
1 stycznia weszła w życie także nowelizacja ustawy o paszach uchwalonej 22 listopada 2018 r. Mieniła ona termin wejścia w życie zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego. Nowy termin to 1 stycznia 2021 r. Ponadto dodany do ustawy został zapis, zgodnie z którym minister rolnictwa opracuje i zamieści na stronie internetowej ministerstwa plan wykorzystania krajowych źródeł białka. Plan zawierać będzie w szczególności wskazanie:
- alternatywnych źródeł białka wobec białka genetycznie zmodyfikowanego;
- możliwości zwiększenia udziału krajowych źródeł białka w paszach;
- działań, jakie powinny być podjęte, by ograniczyć import pasz genetycznie zmodyfikowanych.
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 02/2019 miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny”
(kap)
Fot. Jarosław Pruss
Komentarze
Brak komentarzy