Rynek mleka i wołowiny w 1 tygodniu 2021 roku
2021-01-22
1. Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.
Makroregion | Listopad | Październik | Miesięczna zmiana |
Północny | 161,8 | 153,1 | 5,7 |
Centralny | 144,3 | 136,9 | 5,4 |
Południowo-wschodni | 149,2 | 142,4 | 4,8 |
Zachodni | 147,2 | 141,7 | 3,9 |
Polska | 155,43 | 147,52 |
2. Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.
Wyszczególnienie | lis.20 | lis.19 | lis.18 | Zmiana ceny [proc.] w 2018 r. w stos. do lat: | |
Polska | 2019 | 2018 | |||
155,43 | 140,62 | 141,41 | 10,5 | 9,9 |
3. Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich
Towar | POLSKA | ||
Cena zł/100kg | Tygodniowa zmiana ceny (%) | ||
10.01.2021 | 03.01.2021 | ||
Masło Ekstra w blokach | 1 470 | 1 471 | 0 |
Masło Ekstra konfekcjonowane | 1 624 | 1 649 | -1,5 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 983 | 952 | 3,2 |
Mleko pełne w proszku | 1 189 | 1 219 | -2,5 |
Ser Edamski | 1377 | 1367 | 0,7 |
Ser Gouda | 1429 | 1405 | 1,7 |
4. Ceny zakupu bydła rzeźnego w Polsce
Kategoria bydła | w.ż.* [zł/kg] | mpc* [zł/tonę] | zm. ceny [%] | ||
10.01.2021 | 03.01.2021 | 10.01.2021 | 03.01.2021 | ||
Bydło ogółem | 6,6 | 6,57 | 12 746 | 12 680 | 0,5 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 7,12 | 6,99 | 13 204 | 12 959 | 1,9 |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,37 | 7,43 | 13 834 | 13 943 | -0,8 |
byki > 24 m-cy (B) | 7,38 | 7,35 | 13 838 | 13 795 | 0,3 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | — | — | — |
krowy (D) | 5,13 | 5,01 | 10 535 | 10 296 | 2,3 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,97 | 6,91 | 13 457 | 13 349 | 0,8 |
*jest to cena netto zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni lub zakupiony przez rzeźnię pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład czyli wraz z kosztami transportu dostawcy jak i rzeźni jeśli poniosła ona koszty transportu związane z zakupem żywca. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.)niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane Polsce w roku 2010: bydło ogółem – 0,507 (było 0,521);byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540);krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530),mpc – masa poubojowa ciepła
5. Średnie ceny zakupu cieląt od 8 dni do 4 tygodni oraz młodego bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy
Kategoria bydła | Jednostka | Cena zakupu | ||
10.01.2021 | 03.01.2021 | 06.01.2020 | ||
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny | zł/szt | 600,73 | nld | 725,04 |
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny | zł/szt | 875,86 | nld | 960,65 |
Młode bydło opasowe 6-12 m-cy | zł/kg w.ż. | nld | nld | — |
Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW
Komentarze
Brak komentarzy