Rynek mleka i wołowiny w 15 tygodniu 2021 roku
2021-05-04
1. Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.
Makroregion | Marzec | Luty | Miesięczna zmiana |
Północny | 155,0 | 151,0 | 2,7 |
Centralny | 146,5 | 144,2 | 1,6 |
Południowo-wschodni | 146,0 | 145,1 | 0,6 |
Zachodni | 142,9 | 144,2 | -0,9 |
Polska | 151,0 | 148,5 | 1,7 |
2. Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.
Wyszcze-gólnienie | Marzec 2021 | Marzec 2020 | Marzec 2019 | Zmiana ceny [proc.] w 2021 r. w stos. do lat: | |
Polska | 2020 | 2019 | |||
150,97 | 137,98 | 139,24 | 9,4 | 8,4 |
3. Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich
Towar | POLSKA | ||
Cena zł/100kg | Tygodniowa zmiana ceny (%) | ||
18.04.2021 | 11.04.2021 | ||
Masło Ekstra w blokach | 1 784 | 1 793 | -0,5 |
Masło Ekstra konfekcjonowane | 1 844 | 1 835 | 0,5 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 1 085 | 1 094 | -0,8 |
Mleko pełne w proszku | 1 340 | 1 302 | 2,9 |
Ser Edamski | 1457 | 1446 | 0,8 |
Ser Gouda | 1478 | 1485 | -0,5 |
4. Ceny zakupu bydła rzeźnego w Polsce
Kategoria bydła | w.ż.* [zł/kg] | mpc* [zł/tonę] | zm. ceny [%] | ||
18.04.2021 | 11.04.2021 | 18.04.2021 | 11.04.2021 | ||
Bydło ogółem | 7,04 | 6,87 | 13 596 | 13 258 | 2,5 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 7,06 | 7,09 | 13 097 | 13 155 | -0,4 |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,67 | 7,55 | 14 386 | 14 162 | 1,6 |
byki > 24 m-cy (B) | 7,67 | 7,45 | 14 399 | 13 974 | 3 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | * | — | — |
krowy (D) | 5,62 | 5,5 | 11 537 | 11 303 | 2,1 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 7,24 | 7,25 | 13 968 | 13 998 | -0,2 |
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane Polsce w roku 2010: bydło ogółem – 0,507 (było 0,521);
byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540);
krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530),
mpc – masa poubojowa ciepła
5. Średnie ceny zakupu cieląt od 8 dni do 4 tygodni oraz młodego bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy
Kategoria bydła | Jednostka | Cena zakupu | ||
18.04.2021 | 11.04.2021 | 12.04.2020 | ||
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny | zł/szt | 666,81 | 656,9 | 751 |
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny | zł/szt | 894,66 | 936,27 | 995 |
Młode bydło opasowe 6-12 m-cy | zł/kg w.ż. | nld | nld | nld |
*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW
Komentarze
Brak komentarzy