Rynek mleka i wołowiny w 19 tygodniu 2021 roku
2021-05-28
1. Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.
Makroregion | Kwiecień | Marzec | Miesięczna zmiana |
Północny | 154,5 | 155,0 | -0,3 |
Centralny | 146,5 | 146,5 | -0,1 |
Południowo-wschodni | 147,6 | 146,0 | 1,1 |
Zachodni | 145,5 | 142,9 | 1,9 |
Polska | 151,2 | 151,0 | 151,2 |
2. Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.
Wyszcze-gólnienie | Kwiecień 2021 | Kwiecień 2020 | Kwiecień 2019 | Zmiana ceny [proc.] w 2021 r. w stos. do lat: | |
Polska | 2020 | 2019 | |||
151,2 | 134,3 | 136,16 | 12,6 | 11 |
3. Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich
Towar | POLSKA | ||
Cena zł/100kg | Tygodniowa zmiana ceny (%) | ||
16.05.2021 | 09.05.2021 | ||
Masło Ekstra w blokach | 1 757 | 1 783 | -1,4 |
Masło Ekstra konfekcjonowane | 1 830 | 1 819 | 0,6 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 1 118 | 1 116 | 0,1 |
Mleko pełne w proszku | 1 389 | 1 394 | -0,4 |
Ser Edamski | 1462 | 1418 | 3,1 |
Ser Gouda | 1497 | 1481 | 1,1 |
4. Ceny zakupu bydła rzeźnego w Polsce
Kategoria bydła | w.ż.* [zł/kg] | mpc* [zł/tonę] | zm. ceny [%] | ||
16.05.2021 | 09.05.2021 | 16.05.2021 | 09.05.2021 | ||
Bydło ogółem | 7,04 | 6,99 | 13 588 | 13 500 | 0,7 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,91 | 6,82 | 12 820 | 12 659 | 1,3 |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,71 | 7,64 | 14 463 | 14 334 | 0,9 |
byki > 24 m-cy (B) | 7,69 | 7,66 | 14 429 | 14 374 | 0,4 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | — | * | — |
krowy (D) | 5,71 | 5,61 | 11 724 | 11 520 | 1,8 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 7,16 | 7,2 | 13 823 | 13 907 | -0,6 |
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane Polsce w roku 2010: bydło ogółem – 0,507 (było 0,521);
byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540);
krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530),
mpc – masa poubojowa ciepła
5. Średnie ceny zakupu cieląt od 8 dni do 4 tygodni oraz młodego bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy
Kategoria bydła | Jednostka | Cena zakupu | ||
2021.05.16 | 2021.05.09 | 2020.05.10 | ||
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny | zł/szt | 684,22 | 692,66 | 502,49 |
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny | zł/szt | 944,48 | 954,86 | 845,87 |
Młode bydło opasowe 6-12 m-cy | zł/kg w.ż. | nld | nld | nld |
*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW
Komentarze
Brak komentarzy