Rynek mleka i wołowiny w 20 tygodniu 2021 roku
2021-06-01
1. Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.
Makroregion | Kwiecień | Marzec | Miesięczna zmiana |
Północny | 154,5 | 155,0 | -0,3 |
Centralny | 146,5 | 146,5 | -0,1 |
Południowo-wschodni | 147,6 | 146,0 | 1,1 |
Zachodni | 145,5 | 142,9 | 1,9 |
Polska | 151,2 | 151,0 | 151,2 |
2. Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.
Wyszcze-gólnienie | Kwiecień 2021 | Kwiecień 2020 | Kwiecień 2019 | Zmiana ceny [proc.] w 2021 r. w stos. do lat: | |
Polska | 2020 | 2019 | |||
151,2 | 134,3 | 136,16 | 12,6 | 11 |
3. Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich
Towar | POLSKA | ||
Cena zł/100kg | Tygodniowa zmiana ceny (%) | ||
23.05.2021 | 16.05.2021 | ||
Masło Ekstra w blokach | 1 754 | 1 757 | -0,2 |
Masło Ekstra konfekcjonowane | 1 835 | 1 830 | 0,3 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 1 116 | 1 118 | -0,2 |
Mleko pełne w proszku | 1 399 | 1 389 | 0,7 |
Ser Edamski | 1456 | 1462 | -0,5 |
Ser Gouda | 1510 | 1497 | 0,9 |
4. Ceny zakupu bydła rzeźnego w Polsce
Kategoria bydła | w.ż.* [zł/kg] | mpc* [zł/tonę] | zm. ceny [%] | ||
2021.05.23 | 2021.05.16 | 2021.05.23 | 2021.05.16 | ||
Bydło ogółem | 7,09 | 7,04 | 13 685 | 13 588 | 0,7 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 7,21 | 6,91 | 13 380 | 12 820 | 4,4 |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,73 | 7,71 | 14 502 | 14 463 | 0,3 |
byki > 24 m-cy (B) | 7,74 | 7,69 | 14 529 | 14 429 | 0,7 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | * | — | — |
krowy (D) | 5,71 | 5,71 | 11 730 | 11 724 | 0,1 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 7,24 | 7,16 | 13 976 | 13 823 | 1,1 |
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane Polsce w roku 2010: bydło ogółem – 0,507 (było 0,521);
byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540);
krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530),
mpc – masa poubojowa ciepła
5. Średnie ceny zakupu cieląt od 8 dni do 4 tygodni oraz młodego bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy
Kategoria bydła | Jednostka | Cena zakupu | ||
23.05.2021 | 16.05.2021 | 17.05.2020 | ||
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny | zł/szt | 664,04 | 684,22 | 613,06 |
Byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny | zł/szt | 961,65 | 944,48 | 772,38 |
Młode bydło opasowe 6-12 m-cy | zł/kg w.ż. | nld | nld | — |
*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW
Komentarze
Brak komentarzy