Rynek mleka w 9. tygodniu 2023 roku

2023-05-08

Notowania cen skupu mleka netto o standardowych parametrach, porównanie cen mleka z ostatnich trzech lat, zmiana cen wybranych produktów mleczarskich.

Średnia ważona cena skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg.

MakroregionStyczeńGrudzieńMiesięczna zmiana
Północny248,7287,5-13,5
Centralny234,6262,3-10,5
Południowo-wschodni237,1275,3-13,9
Zachodni227,8256,7-11,3
Polska242,3277,9-12,8

Średnia ważona cena skupu mleka ekologicznego netto (bez VAT) w zł/100 kg.

TowarStyczeńGrudzieńMiesięczna zmiana
Mleko ekologiczne292,6300,5-2,6

Porównanie ceny skupu mleka (netto) o standardowych parametrach (d. kl. ekstra) w zł/100 kg notowanej w ciągu ostatnich trzech lat.

Styczeń 2023Styczeń 2022Styczeń 2021
242,30182,61149,29

Zmiana % ceny w listopadzie 2022 r. w stosunku do lat:

20222021
32,762,3

Tygodniowa zmiana cen wybranych przetworów mleczarskich (zł/100 kg)

Towar2023.03.052023.02.26Tygodniowa zmiana ceny [%]
Masło Ekstra w blokach2 1152 175-2,7
Masło Ekstra konfekcjonowane2 3662 2853,5
Mleko odtłuszczone w proszku1 2091 218-0,7
Mleko pełne w proszku1 7101 741-1,8
Ser Edamski240023332,9
Ser Gouda240023940,2

Zmiana cen wybranych produktów mleczarskich (zł/100kg) w skali tygodnia i miesiąca

TowarAktualna 27.02-05.03.2023tydzień temumiesiąc temu
Mleko surowe skup styczeń 23242,3
277,9
Mleko w proszku odtłuszczone120912181280
Mleko w proszku pełne171017411871
Masło w blokach211521752265
Masło konfekcjonowane236622852241
Ser Edamski240023332451
Ser Gouda240023942420

Zmiana cen wybranych produktów mleczarskich (zł/100kg) w skali początku roku, roku i 2 lat

Towarpoczątek rokurok temu2 lata temu
Mleko surowe skup sierpień 22149,3182,6149,3
Mleko w proszku odtłuszczone143115871021
Mleko w proszku pełne211319761294
Masło w blokach242425761609
Masło konfekcjonowane259226421737
Ser Edamski264920111398
Ser Gouda250020501443
*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletyny informacyjnego MRiRW.

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy