Rynek wieprzowiny w 7 tygodniu 2022 roku

2022-03-03

1. Ceny zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP (MPC) (zł/t)

klasa2022.02.212022.02.13tyg. zm. ceny (%)
klasa S5 4485 459-0,2
klasa E5 3605 3580,0
klasa U5 0285 0180,2
klasa R4 6744 6670,2
klasa O3 7053 787-2,2
klasa P***
S-P Razem5 3495 3510,0
wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

2. Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą (zł/kg)

makroregiony2022.02.212022.02.13tyg. zm. ceny (%)
Polska4,174,170,0
region północny4,244,25-0,1
region środkowo – wschodni4,204,21-0,2
region południowo – wschodni4,134,120,3
region zachodni4,124,120,0
*Ceny obliczane na podstawie cen za żywiec wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

3. Średnie miesięczne ceny zakupu żywca wieprzowego w wadze żywej (zł/kg) bez VAT w latach 2004 – 2021wg Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej (ZSRIR) 

Miesiące2022202120202019201820172016201520142013
I4,443,905,924,094,234,944,034,045,015,11
II 4,296,244,194,544,864,174,424,625,21
III 5,286,364,484,654,984,234,384,765,31
IV 5,206,005,724,545,464,124,435,075,34
V 5,335,205,834,495,624,534,245,135,15
VI 5,325,525,794,685,724,994,495,325,59
VII 4,984,925,604,695,535,384,385,315,81
VIII 5,034,915,854,845,515,314,375,136,02
IX 4,414,645,914,715,335,414,614,926,00
X 4,134,435,854,404,855,044,394,585,71
XI 4,194,125,894,244,644,963,914,435,30
XII 4,543,876,304,174,555,093,834,115,27

4. Handel zagraniczny towarami z rynku wieprzowiny: 01-11-2021 r. (dane wstępne)

Eksport (tony)
Handel zagraniczny01-11-202101-11-2020
EksportOgółemOgółemRoczna zmiana obrotów [%]
ŚWINIE ŻYWE (ogółem) – (kod CN 0103)3 3508 118-58,7
MIĘSO WIEPRZOWE – (kod CN 0203)378 712359 2535,4
Import (tony)
Handel zagraniczny01-11-202101-11-2020
ImportOgółemOgółemRoczna zmiana obrotów [%]
ŚWINIE ŻYWE (ogółem) – (kod CN 0103)197 444203 379-2,9
MIĘSO WIEPRZOWE – (kod CN 0203)646 612609 5656,1

*Dane zebrane i opracowane na podstawie biuletynu informacyjnego MRiRW

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy