Produkcja wołowiny wzrośnie?
2025-07-07
Rynek mięsny stoi na rozdrożu, stawiając przed sobą szereg wyzwań, które będą kształtować jego przyszłość zarówno w obszarze produkcji, jak i konsumpcji. Rosnący problem z dostępem do zasobów naturalnych oraz zwiększająca się świadomość konsumentów na temat użycia antybiotyków to tylko niektóre z głównych kwestii, które zdefiniują trendy w branży mięsnej w nadchodzących latach.
W 2023 r. za produkcję niemal 71 proc. mięsa na świecie odpowiadało 15 ze 194 krajów. Na czołowym miejscu uplasowały się Chiny produkując 97 496 tys. ton, na drugim USA z wynikiem 47 461 tys. ton, a na trzecim Brazylia, która wyprodukowała 31 602 tys. ton tego asortymentu. Polska zajęła 15 miejsce produkując w tym czasie 5 061 tys. ton mięsa. Według prognoz światowa produkcja i spożycie mięsa w kolejnych latach, pomimo dużych nacisków ze strony aktywistów, będą rosły. W okresie od 2024 r. do 2032 r. produkcja wieprzowiny zwiększy się o około 10,77 proc. do poziomu 129,3 mln ton, wołowiny o 9,27 proc. do 77,8 mln ton, a drobiu o 14,43 proc. do 156,2 mln ton. Warto zauważyć, że największy udział sięgający niemal 43 proc. w rynku będzie należał do mięsa drobiowego. W 2032 r. przewiduje się, że udział mięsa wieprzowego wyniesie około 35 proc., a wołowiny 21 proc. W porównaniu z 2024 r. udział mięsa drobiowego w rynku zwiększy się niemal o 2 proc., wieprzowiny spadnie o około 1,5 proc., a wołowiny pozostanie na zbliżonym poziomie. Z kolei według prognoz w 2050 r. pierwsze miejsce pod względem udziału w rynku utrzyma mięso drobiowe z wynikiem 46,8 proc., na drugim miejscu znajdzie się wieprzowina (28,9 proc.), na trzecim wołowina (17,7 proc.), na czwartym baranina (4,1 proc.), a inne mięsa będą miały udział wynoszący 2,5 proc. Oznacza to wzrost produkcji mięsa drobiowego kosztem wieprzowiny, a w dłuższej perspektywie czasu głównie mięsa wołowego.
tekst i fot. Remigiusz Kryszewski
Na podstawie spotkania zorganizowanego przez Ceva oraz Związek Polskie Mięso i POLPIG, które poprowadził Osler Desouzart z Brazylii.
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 07/2025 miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny”
Komentarze
Brak komentarzy