Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Aktualności

Na papryce można zarobić

2017-08-28

Na papryce można zarobić
 

Sierpień to miesiąc, w którym paprykowe zagłębie naszego kraju, a więc powiat białobrzeski, przysuski i radomski na Mazowszu świętują. Jest z czego się cieszyć, bo Polska w ciągu 30 lat stała się jednym z kluczowych producentów papryki w Europie.
 
Początki paprykowego eldorado w południowej części woj. mazowieckiego sięgają końca lat 80. XX w. Wtedy rozpoczęto tu uprawę papryki pod osłonami, która dziś jest źródłem utrzymania dla tysięcy rodzin. – Papryka była, jest i będzie najważniejsza, ale od kilkunastu lat postępuje dywersyfikacja upraw. W regionie radomskim produkuje się także coraz więcej cukinii, bakłażana, cebuli, fasolki szparagowej oraz kapusty pekińskiej – mówi Andrzej Jaworski z powiatu radomskiego, który warzywniczym biznesem zajmuje się od 23 lat.
 
Kiedyś było lepiej
6 sierpnia miał okazję, aby o tegorocznych zbiorach porozmawiać z innymi rolnikami. W Potworowie (powiat przysuski) odbył się 25. Dzień Papryki, impreza, która co roku przyciąga „paprykarzy” z całego regionu. – Zajmuję się produkcją papryki od ponad dziewięciu lat i nie narzekam. Ceny skupu pozwalają zarobić i planować przyszłość. Oczywiście ostatnie trzy lata to problemy związane z rosyjskim embargiem, ale na szczęście udało się znaleźć nowych odbiorców – mówi Marek Popis z powiatu przysuskiego.
– Nie jest źle, ale kiedyś było znacznie lepiej. Im więcej producentów, tym niższe ceny – przyznaje Wacław Sobczak, który uprawą papryki zajmuje się od 16 lat.
 
Hektary pod osłonami
Woj. mazowieckie to region, w którym produkcja papryki zajmuje kluczowe miejsce. Szacuje się, że tylko w paprykowym zagłębiu (obejmuje teren trzech powiatów) w tym roku zostanie zebranych 70 tys. t. Najpopularniejszą odmianą jest Yecla F1 (spośród uprawianych ponad 50 odmian).
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego podkreśla, że zdecydowanie najwięcej gospodarstw zajmujących produkcją papryki znajduje się w czterech gminach: Potworów, Klwów, Przytyk oraz Rusinów. Właśnie dlatego są one nazywane krajowym centrum uprawy papryki. Nie ma się czemu dziwić, bo blisko 500 ha użytków rolnych przeznaczonych jest pod uprawę papryki, z czego 400 ha zajmują tunele, a na 100 ha rozwija się uprawa papryki gruntowej. Łącznie produkcja roczna wynosi ponad 50 tys. t, co stanowi większość produkcji regionu radomskiego. W skali całego kraju produkcja jest szacowana na 120 tys. ton.
 
Tekst i fot. Krzysztof Zacharuk
 

przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone