Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy popierasz protesty AGROunii?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Aktualno?ci

Wielkopolski Rolnik Roku 2018

2019-03-17

Wielkopolski Rolnik Roku 2018
Dziewięciu rolników zostało laureatami XVIII edycji konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2018. Wręczenie nagród i statuetek Siewcy odbyło się 17 marca w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. 

Konkurs organizowany jest przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, a gospodarzem gali był wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

W ciągu 18 lat trwania konkursu, w którym uczestniczyło ponad 1100 rolników, nagrodę główną – statuetkę Siewcy, otrzymało 175 producentów rolnych. Do XVIII edycji konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2018 przystąpiło 35 gospodarstw rolnych z 19 powiatów woj. wielkopolskiego. Gospodarstwa reprezentowały różne kierunki produkcji: roślinny i zwierzęcy (bydło mleczne, opasowe, trzoda chlewna), sadownictwo, kwiaciarstwo, pszczelarstwo, hodowla koni, danieli, ryb oraz uprawa grzybów.

Powołana przez zarząd województwa wielkopolskiego kapituła konkursu pod przewodnictwem prof. Grzegorza Skrzypczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dwukrotnie wizytowała zgłoszone do konkursu gospodarstwa, oceniała je i rekomendowała zarządowi województwa grupę nominowanych i laureatów. Członkowie kapituły uznali, że wyróżnieni rolnicy prezentują wyjątkowo wysoki poziom produkcji, stosują nowoczesne technologie, odznaczają się dobrą organizacją pracy, wysoką estetyką gospodarstw, uzyskują wysokie efekty ekonomiczne, przejawiają troskę o środowisko naturalne.

Po zapoznaniu się z rekomendacją kapituły konkursu, zarząd województwa wielkopolskiego przyznał 19 nominacji, spośród których dziewięciu rolników – laureatów otrzymało statuetkę Siewcy, nagrodę w wysokości 10 tys. zł i tytuł Wielkopolski Rolnik Roku 2018. Są to:

- Anna i Karol Hellmannowie – Żelichowo (gm. Krzyż Wlkp., powiat czarnkowsko-trzcianecki), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 209 ha. Specjalizują się w produkcji roślinnej i hodowli danieli. W strukturze zasiewów dominuje żyto, pszenżyto, kukurydza i łubin. Stado danieli liczy 90 sztuk. Gospodarstwo ma certyfikat ekologiczny od 2008 r. Część produkcji sprzedawana jest w postaci posiłków serwowanych dla gości w równolegle prowadzonym gospodarstwie agroturystycznym. Gospodarstwo posiada nowoczesny park maszynowy, przydomową oczyszczalnię ścieków oraz świadczy usługi rolnicze.

- Joanna i Wojciech Buchwaldowie – Antonin (gm. Żerków, powiat jarociński), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 200 ha. Specjalizują się w produkcji trzody chlewnej oraz produkcji roślinnej. Średni stan macior to 500 sztuk i 28 prosiąt odchowanych rocznie od maciory. Roczna sprzedaż tuczników wynosi 12 tys. sztuk. Oparta jest o bazę paszową, która w 75 proc. pochodzi z zakupu. W strukturze zasiewów dominują buraki cukrowe, kukurydza i pszenica ozima. Gospodarstwo ma własną mieszalnię pasz oraz świadczy usługi rolnicze. Rolnik jest członkiem grupy producentów trzody chlewnej.

- Arleta i Zbigniew Nowaccy – Ociąż (gm. Nowe Skalmierzyce, powiat ostrowski), którzy

prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 46 ha. Specjalizują się w produkcji kwiaciarskiej, uprawiają głównie róże w ilości 4,5 mln szt. oraz tulipany – 1,6 mln sztuk rocznie. W gospodarstwie produkowanych jest ok. 20 odmian róż. Rośliny rosną na matach z wełny mineralnej, w obsadzie 8 szt. na m2. Produkcja róż odbywa się w dwóch szklarniach o powierzchni 10,5 tys. i 11,5 tys. m2. Druga szklarnia powstała w 2016 r. i jest jedną z najnowocześniejszych w Europie. W obiekcie zastosowano elektroniczny monitoring, co wpływa na poprawę jakości kwiatów oraz obniżenie kosztów produkcji i ochronę środowiska.

- Beata i Lucjan Rogasiowie – Wrząca Wielka (gm. Koło, powiat kolski), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 59 ha. Specjalizują się w hodowli bydła mlecznego i produkcji roślinnej. W nowoczesnej oborze utrzymują 120 krów mlecznych, w tym 40 rasy Montbeliarde typu mięsno-mlecznego. Roczna sprzedaż mleka wynosi 450 tys. l w klasie extra. Gospodarstwo było wielokrotnie wyróżniane za wyniki hodowlane. W 2017 r. wydajność mleka rasy Montbeliarde wyniosła 9200 l, co dało rolnikom pierwsze miejsce w regionie oceny Poznań. Struktura zasiewów z przewagą kukurydzy, lucerny i zbóż podporządkowana jest produkcji mleczarskiej. Rolnik jest członkiem Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, stado znajduje się pod kontrolą użytkowości mlecznej.  

- Barbara i Ryszard Kacperkiewiczowie – Nowa Kakawa (gm. Godziesze Wielkie, powiat kaliski), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 50 ha. Specjalizują się w produkcji trzody chlewnej oraz produkcji roślinnej, głównie zbóż. Całość produkcji roślinnej wytwarzanej w gospodarstwie jest sprzedawana. Rocznie rolnicy sprzedają też 6 tys. tuczników o łącznej wadze 750 t. Gospodarstwo ma płytę obornikową, zbiornik na gnojowicę oraz własną oczyszczalnię ścieków. Właściciele przestrzegają norm ekologicznych. Prąd jest tu uzyskiwany z paneli fotowoltaicznych.

- Regina i Lech Studniewscy – Gutów (gm. Ostrów Wielkopolski, powiat ostrowski), którzy

prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni ponad 230 ha. Specjalizują się w produkcji roślinnej i hodowli koni. Mają 7-hektarowy kompleks pałacowo-parkowy Zamek Gutów, w którym są dwie stajnie, powozownia, ujeżdżalnia i kuźnia oraz magazyny płaskie na zboże. Do gospodarstwa należą też stawy naturalne o powierzchni 1,5 ha, z których pobierana jest woda do nawadniania plantacji ziemniaków i kapusty. Hodowane w gospodarstwie konie są wykorzystywane w celach rekreacyjnych i sportowych. Lech Studniewski jest członkiem Związku Hodowców Koni. W 2018 r. gospodarstwo otrzymało pierwszą nagrodę w konkursie na najlepszy obiekt turystyczny na obszarach wiejskich w Wielkopolsce, organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.

- Magdalena i Mateusz Pilchowie – Pamiątkowo (gm. Szamotuły, powiat szamotulski), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 25 ha i specjalizują się w produkcji borówki wysokiej, uzyskując 10 t owoców z ha. W technologii produkcji zastosowano komputerowo sterowane nawadnianie z ciągłym dozowaniem nawozów na podstawie analizy gleby i wody, dostosowane do fazy wzrostu rośliny w danym momencie i na danej kwaterze. Mateusz Pilch zasiada w Radzie Fundacji Promocji Polskiej Borówki, uczestniczy jako wykładowca w konferencjach naukowych w Polsce i za granicą, jest członkiem zarządu grupy producenckiej Berry Group.

- Beniamin Pietruszka z rodzicami Aleksandrą i Mariuszem Pietruszkami – Studzieniec (gm. Chodzież, powiat chodzieski), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 5 ha i uprawiają owoce miękkie. Plon z ha wynosi 25 t malin i 45 t truskawek. Wysoka jakość owoców osiągana jest dzięki rynnowej technologii uprawy truskawek oraz produkcji malin w doniczkach. Rośliny rosną w tunelach foliowych. Idealny rozwój zapewnia im sterowany komputerowo system, który dostarcza odpowiednich składników pokarmowych.

- Katarzyna i Paweł Walkowiakowie – Włoszakowice (gm. Włoszakowice, powiat leszczyński), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 1,6 ha. Uprawiają pieczarki

w 30 w pełni wyposażonych i klimatyzowanych halach o łącznej powierzchni 16 tys. m2, pozwalających na uprawę grzybów również latem. Sterowanie klimatem jest w pełni zautomatyzowane dzięki systemowi komputerowemu Fancom, który reguluje temperaturę, wilgotność i stężenie dwutlenku węgla. Obiekt jest kompletnie wyposażony, produkcja odbywa się zgodnie z wymogami jakości Global G.A.P. i HACCP.   

Pełną relację z gali konkursu zamieścimy w kwietniowym numerze miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny”. 

Małgorzata Felińska

Fot. Jarosław Pruss 

Więcej zdjęć można obejrzeć w naszej fotogalerii

 

 

 

 

 

 

 

 


przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat