Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Pod naszym patronatem

„Polskie zboża – najlepsza i bezpieczna żywność”

2016-10-28

14 października odbyła się druga z cyklu pięciu konferencji „Polskie zboża – najlepsza i bezpieczna żywność”, organizowanych w tym roku przez Federację Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych. Współorganizatorem konferencji w woj. łódzkim był Związek Pracodawców i Producentów Rolnych w Łodzi.

Pierwszym punktem konferencji była wizyta w tradycyjnej piekarni należącej do Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Ozorkowie. Zakład zaopatrujący w pieczywo setki odbiorców z całej Polski od lat chwali się produkcją w oparciu o receptury sprzed kilkudziesięciu lat. – Produkujemy tradycyjnie i zdrowo, ponieważ właśnie tego oczekują nasi klienci – mówił Dariusz Szpakowski, prezes zarządu spółdzielni. Zakład prowadzi tzw. sztywne zakwasy metodą wielofazową, a wszystkie wyroby są ręcznie formowane przez piekarzy. Piekarnia preferuje produkcję pieczywa z użyciem mąk razowych oraz ziaren.

Oprócz wizyty w piekarni goście konferencji z bliska mogli obserwować pracę tradycyjnego młyna w Topoli Królewskiej koło Łęczycy, który działa nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat. – Nasza mąka to produkt, który odpowiada najsurowszym normom jakości, a jednocześnie powstaje w oparciu o tradycyjne metody – zaznaczył właściciel młyna Bogusław Grecki.

Na zakończenie obfitującego w wydarzenia dnia odbyła się seria wykładów w sali konferencyjnej restauracji „Królewska” w Topoli Królewskiej. Podkreślano, że z roku na rok spada w Polsce spożycie pieczywa, co w konsekwencji prowadzi do likwidacji kolejnych młynów oraz strat w rolnictwie. – Sytuacja na rynku zbóż jest skomplikowana. Zderzamy się z konkurencją nie tylko z Europy Zachodniej, ale przede wszystkim Ukrainy. Coraz trudniej zachować opłacalność produkcji – mówił Waldemar Dobrowolski, prezes Związku Pracodawców i Producentów Rolnych w Łodzi. Z kolei dr Maciej Bernaciński z firmy GoodMills Polska zwracał uwagę, że trudno pozyskać ziarno wysokiej jakości. – Anomalie pogodowe skutecznie utrudniają uprawę zbóż, a to przekłada się także na produkcję mąki. Musimy poszukiwać odpowiedniego surowca w całym kraju – tłumaczył.

Cykl konferencji „Polskie zboża – najlepsza i bezpieczna żywność” jest w całości finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ARR.
Kolejne konferencje: 
- 4 listopada br. - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku,
- 16 listopada br - Warszawa.

Zgłoszenia i informacje tel. 22 37 20 348 oraz biuro@federacjarolna.pl

Krzysztof Zacharuk


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone