Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Pod naszym patronatem

IV Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

2017-11-12

Związek Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy przy współpracy European Landowners’ Organization w Brukseli już po raz czwarty zorganizował Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. Konferencja odbyła się w dniach 7-8 listopada w Hotelu City w Bydgoszczy.

Pierwszy dzień kongresu zdominowały dyskusje o wpływie zmian klimatu na produkcję rolną. – O tym, czego kilkanaście lat temu nauczyliśmy się w szkołach rolniczych możemy zapomnieć – mówił Ryszard Kamiński, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Zmiany klimatu spowodowały przesunięcia terminów agrotechnicznych, uprawy atakują choroby i szkodniki, o których jeszcze kilka lat temu nikt w Polsce nie słyszał, a znane gatunki patogenów tworzą w sezonie coraz więcej pokoleń.

Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach zachęcał rolników do zapoznania się z dokumentem „Strategiczny plan adaptacji dla sektorów i obszarów wrażliwych na zmiany klimatu do 2020 r.”. – Średnia roczna temperatura w Polsce jest już o 1 stopień Celsjusza wyższa niż pod koniec XX wieku – przypomniał. – Z jednej strony jest to korzystne dla rolnictwa, ponieważ poszerza się obszar uprawy kukurydzy czy soi, rzepak rzadziej wymarza. Ale z drugiej strony taka zmiana przynosi huragany, susze i inne nieprzewidywalne zjawiska atmosferyczne.

Prof. Jacek Piszczek z Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu dodał, że zmiany klimatu powodują, iż wydłuża się okres wegetacyjny, zmniejsza odporność roślin na choroby i szkodniki, trudniejsze jest uzyskanie materiału siewnego wolnego od wirusów, zwiększa się liczba cykli życiowych szkodników, atakują one rośliny we wcześniejszych fazach rozwoju (np. mszyce na uprawach rolniczych pojawiają się 14 dni wcześniej niż kilka lat temu).

Dlatego trzeba opracować nowe strategie ochrony roślin, zmienić strukturę upraw i wprowadzać gatunki i odmiany ciepłolubne, odporne na suszę.

Ponadto prelegenci omówili sytuację na rynku rzepaku i roślin białkowych, na rynku buraków cukrowych, rolę i zadania Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wpływ rozwoju wielkoobszarowych gospodarstw rolnych na sektor rolno-spożywczy, działania Krajowej Rady Izb Rolniczych, wsparcie doradcze dla gospodarstw rolnych. Była też mowa o wsparciu innowacji w rolnictwie, rozwoju małych przedsiębiorstw żywnościowych, czy produkcji suszonej organicznej wołowiny.

O szczegółach będzie można przeczytać w grudniowym numerze miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny”

(Mal)

Więcej zdjęć Tytusa Żmijewskiego można obejrzeć w naszej fotogalerii


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone