Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy Jan K. Ardanowski powinien być ministrem rolnictwa w nowym rządzie?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Aktualno?ci

Nasze drogie warzywa

2019-07-04

Nasze drogie warzywa

Kapusta, w stosunku do cen z kwietnia ub.r. zdrożała średnio o ok. 500 proc., cebula o 245 proc., a pietruszka „tylko” o 65 proc. To rekordzistki, lecz średnia wzrostu cen wszystkich warzyw jest imponująca i wynosi aż 16 proc. Wysokie ceny warzyw wynikają głównie z niskich ubiegłorocznych zbiorów, co spowodowała katastrofalna susza. Nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie.

W ub.r. kilogram pietruszki w hurcie można było kupić za 9 zł. W tym roku wiosną cena hurtowa wynosiła od 12 do 16 zł, a w wielu w warzywniakach przekraczała 20 zł (rekordowa wyniosła 27 zł/kg). W związku z tym na targowiskach zdarzały się oszustwa polegające na sprzedaży znacznie tańszego pasternaku jako pietruszki. Skąd taka cena? Pietruszka to warzywo trudne w uprawie, zwłaszcza podczas suszy. Gdy roślina szuka wody, jej korzeń się rozdwaja. Z punktu widzenia konsumenta dyskwalifikuje to produkt.

W czerwcu i w lipcu ceny warzyw nadal są wysokie, ponieważ sprzedawane są zapasy z poprzedniego sezonu i także drogie nowalijki. Z każdym dniem na rynku dostępnych jest jednak coraz więcej produktów krajowych, np. kapusta czy kalafior.

Na rynku pojawiła się dymka, która może zastąpić ubiegłoroczną cebulę, więc ta nie powinna już drożeć. Ale najwyższe ceny wczesnej cebuli odnotowano właśnie w Polsce (średnio 1,05 USD/kg). Ogólnie rzecz biorąc, trendy w Polsce korelowały z sytuacją w większości krajów Europy Zachodniej – rynek czekał na rozpoczęcie nowego krajowego sezonu zbiorów, a producenci oferujący resztki ubiegłorocznej cebuli konkurowali głównie z dostawcami tego warzywa z Nowej Zelandii, Australii czy Egiptu. Dla porównania, obecna cena hurtowa cebuli importowanej z Nowej Zelandii w Niemczech wynosiła średnio 1,13 USD/kg, a pierwsze partie z nowej uprawy z Włoch były oferowane na rynku niemieckim średnio o 20 proc. taniej.

Także ubiegłoroczna pietruszka lada chwila się skończy i zastąpi ją pęczkowa krajowa. Wygląda zatem, że rynek produktów warzywnych za chwilę się unormuje. Pytanie brzmi, co przyniesie ten sezon? Po mokrym maju, podtopieniach występujących w niektórych rejonach kraju przyszedł gorący i suchy czerwiec. Poza tym lokalnie pojawiają się również ekstremalne zjawiska pogodowe: trąby powietrzne, wichury czy gradobicia. Na razie wszystko wskazuje więc na to, że ten sezon też nie będzie należał do łatwych.

Wysokie ceny produktów warzywnych w poprzednim sezonie sprawiły, że rolnicy zmienili plany zasiewów. W tym roku wielu postawiło właśnie na warzywa. Na początku roku kupili takie ilości materiału siewnego, że firmom nasiennym w końcu zabrakło nasion cebuli i pietruszki. Stąd też można przypuszczać, że zasiewy w tym roku są zdecydowanie większe niż w poprzednim sezonie. Warzywa mogą potanieć, ale niekoniecznie do poziomu sprzed dwóch lat. Ogromny wpływ na ich ceny mają przecież także ceny paliw i ceny energii elektrycznej, które wbrew zapewnieniom rządu nie zostały zamrożone. Za najdroższy w regionie prąd w rezultacie także zapłacą konsumenci. Problemem w tym sezonie może być znowu susza, która w Polsce ma być coraz częstszym zjawiskiem. Naukowcy informują, że jest ona efektem z jednej strony zmian klimatycznych, a z drugiej stosowanej od lat polityki regulacji rzek, osuszania strumieni i mokradeł oraz masowego wycinania drzew.

Cały tekst można przeczytać w lipcowym numerze miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny"

Żaneta Fiedler

Fot. Tytus Żmijewski

 


przeglądaj wszystkie


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat